Er zijn op het moment paprika’s in overvloed op de mondiale markt. Spanje en China kijken aan tegen een overschot van paprika’s. Zuid-Afrika, Mexico en Italië kunnen tevreden zijn over hoe de oogst er nu voor staat. Dit zorgt op de meeste markten voor dalende prijzen voor paprika’s. Alleen in de Verenigde Staten lijkt de prijs nog lichtjes te dalen door de overgang van het seizoen. De lokale voorraden raken op en men schakelt over op paprika’s uit Californië en Mexico. Gunstige prijzen in eerdere seizoenen hebben gezorgd voor een uitbreiding van het areaal dit jaar.
Nederland: Goed paprikaseizoen, maar nu even niet meer
Het Hollandse paprikaseizoen loopt op zijn eind. Inmiddels krijgt de Spaanse aanvoer de overhand op de West-Europese markt en zet het ook qua prijsvorming de toon. Hollandse telerscoöperaties tonen zich tevreden over het seizoen, waarbij de telers – als ze hun kilo’s hebben gehaald – een net seizoen hebben gedraaid. De laatste weken verloopt de markt echter zeer moeizaam voor de kleurtjes met grote prijsverschillen tussen de gewichtssorteringen. Verder heeft de areaaluitbreiding in Spanje in het vroege segment invloed op de prijsvorming. De verwachting is dan ook dat die richting het einde van het seizoen niet meer beter zal worden. Maar buiten de eerste drie weken en laatste vier weken van het seizoen, is het toch een redelijk seizoen geworden voor de Hollandse telers.
Duitsland: Seizoenswissel voltrekt zich gestaag
In Spanje komt de export nu in rap tempo op gang: Samen met Hollandse paprika's bepaalt het Spaans product het aanbod in de Duitse handel. België, Polen en de eigen productie vervolledigen het assortiment. Ook Turkije heeft een klein aandeel, met name als het gaat om groene en rode paprika. In Frankfurt werden ook reeds de eerste Marokkaanse groenten verhandeld.
De rest van de maand zal in het teken staan van de seizoenswissel: "We merken al vanaf begin september dat de prijzen van Hollandse kasgroenten gelijktijdig met de kleinere volumes omhoog schieten. De kwaliteit wordt nu ook langzaam maar zeker minder, waardoor we normaliter uiterlijk begin november volledig op Spaans product overstappen. Desalniettemin is de afzet van Hollandse paprika's en kasgroenten in zijn algemeenheid in vergelijking hoger", vertelt een handelaar uit Bremen.
Frankrijk: Forse volumes en lage prijzen
In Frankrijk zijn momenteel veel verschillende origines op de markt. Dit heeft invloed op de prijs, laat een groothandelaar weten. Daarbij zijn de volumes groot en is er weinig vraag, wat voor nog lagere prijzen zorgt. De situatie is voor alle kleuren hetzelfde.
Spanje: Desastreuze prijzen bij start van het seizoen
Het vroege paprikaseizoen gaat gepaard met slechte prijzen. De nachtelijke temperaturen zijn nog niet laag genoeg en het volume van paprika’s in Almeria is te groot. De transitieperiode tussen de seizoen vertoont een overlap met Nederland en Polen. Ook zijn er geen mogelijkheden voor Europa om de Noord-Amerikaanse markt van paprika’s te voorzien nu Mexico genoeg volume heeft.
De gele en rode paprika zijn het meest populair voor de export en vervangen duidelijk de groene paprika op de markt. De Lampuyo is vooral populair op de binnenlandse markt. Andere variëteiten winnen ook terrein zoals de Sweet Palermo of Tribelli mini. Andere variëteiten als de witte paprika blijft ondenkbaar in Spanje. De lage prijzen zijn een probleem voor de telers. Lage prijzen in de supermarkt komen immers moeilijk terug op het oude niveau.
Italië: Paprikaseizoen doet het beter dan de laatste twee jaar
Dit jaar zijn op meerdere plaatsen in Italië nieuwe arealen met paprika’s aangeplant. In regio’s waar de paprika al langer werd geteeld is een daling te zien in het areaal. In week 40 werd de verkoopcampagne in Apulië afgesloten. Een paar dagen geleden begon de start van het seizoen uit Sicilië en Metaponto. Prijzen voor Siciliaanse paprika’s zijn iets lager dan vorig jaar (0,80 €/kilo i.p.v. 1,00 €/kilo). De voorraden zijn in balans met de vraag, prijzen zijn stabiel en de kwaliteit is goed. De Italianen vragen vooral naar de Lamuyo Paprika. 35% van de Italiaanse markt bestaat dan ook uit gele Lamuyo paprika en 65% uit rode Lamuyo. Concurrentie is er niet alleen vanuit Spanje maar ook van de Nederlandse blokpaprika’s. De droge zomer heeft er in Italië voor gezorgd dat er bij de paprika’s geen sprake is geweest van schimmel. Men verwacht dan ook goede opbrengsten per hectare. Op het moment stijgen de temperaturen in het zuiden van Italië echter boven het gemiddelde en de hitte zorgt voor een toename van witte vliegen die schadelijk is voor de paprika.
Polen: seizoen komt op zijn einde
Het seizoen voor de Poolse paprika’s komt op zijn einde en werd gekenmerkt door veel concurrentie en een hoge vraag. Dankzij die hoge vraag waren de prijzen goed voor de handelaren, telers en consumenten. Vooral de vraag naar groene paprika’s was goed dit seizoen.
Israël: seizoen te vergelijken met vorig jaar
De paprikaoogst in Israël begint in de tweede week van november. De verwachte opbrengst is te vergelijken met het vorige seizoen waarin 90.000 ton paprika’s werden geëxporteerd en 40 à 50.000 ton werd gebruikt voor de binnenlandse consumptie. Tot nu toe was het weer perfect voor de paprika’s al kan een storm eind oktober nog roet in het eten gooien. De belangrijkste exportmarkt voor Israëlische paprika’s is Rusland aangezien ze hier geen Europese concurrentie te duchten hebben. Afhankelijk van hoe het Mexicaanse seizoen loopt, is er ook export mogelijk naar de VS in de maanden november en december. Kleinere telers stoppen steeds vaker met de teelt van paprika’s omdat de arbeidskosten te hoog zijn en het rendement te klein.
China: Ondanks weersomstandigheden overschot aan paprika’s
De omstandigheden op de paprika markt in China zijn erg verandert ten opzicht van vorig jaar. Vorig jaar was een groot deel van de oogst verloren gegaan, door overstromingen en tyfoons. Hierdoor waren er minder producten op de markt en ging de prijs omhoog. Dit jaar waren de boeren echter beter voorbereid op de vele regen en de storm, waardoor de schade minder groot was dan het jaar ervoor. Dit jaar was er vooral veel schade door de tyfoon Lekima in het productiegebied Shandong.
Echter, door de goede prijzen van vorig jaar, hadden veel boeren besloten dit jaar hun productie uit te breiden. Hierdoor is er nu een overschot aan paprika op de markt. Vooral in Hebei, Chongli is het overschot erg groot en maken boeren verlies op hun verkoop, doordat de verkoopprijs lager ligt dan de kosten die ze hebben gemaakt.
Verenigde Staten: Vraag naar Californische en Mexicaanse paprika’s neemt weer toe
De paprikavoorraden zijn op dit moment consistent in vergelijking met vorig jaar. weersomstandigheden hebben overal wel de oogst aangetast en het is een uitdaging voor de telers om de markt te voorzien van een stelselmatige stroom paprika’s. Rode paprika’s zijn er nog voldoende, gele en groene paprika’s komen op het einde van het seizoen. Momenteel worden de voorraden kleiner door de verschuiving van het seizoen in Californië naar warme productieregio’s, dat is typisch voor de maand oktober in de Amerikaanse Staat. De lokale voorraden komen in de VS en Canada nu ook langzaam op zijn einde. De vraag naar paprika’s stijgt daardoor waarvan vooral Californië en Georgia kunnen profiteren. Met de lichtere voorraden stijgen de prijzen momenteel op de markt. Het weer was het gehele seizoen een uitdaging wat zorgde voor on-karakteristieke pieken en dalen in het volume van paprika’s.
In Mexico schakelt men naar een hogere versnelling in de oogst van paprika’s. De productie in het land verschuift van Centraal-Mexico meer naar het noorden.
Zuid-Afrika: Warm weer zorgt voor voldoende voorraad paprika’s
De hitte in Zuid-Afrika heeft gezorgd voor een groot volume paprika’s uit Limpopo en de Noordwest-provincie hoewel handelaren een wat rustige periode zagen vorige week in Gauteng. Door het warme weer wordt de kleuring van de paprika’s bevorderd. Dit zorgt voor een groot volume van rode en gele paprika’s. Het warme weer en de zon zorgt wel enigszins voor zonnebrand op de paprika’s. De aangetaste paprika’s worden verwerkt voor de industrie. Het noorden van het land zorgt momenteel voor de aanvoer van paprika’s op de binnenlandse markt, Limpopo is daarbij de traditiegetrouw de grootste producent in de wintermaanden. Telers in de Kaap zijn momenteel al paprika's aan het aanplanten.
Australië: groeiende volumes vooral voor binnenlandse markt
De volumes van Australische paprika's zijn vorig jaar gestegen met 4% al daalde de waarde met 10%. De export van paprika's is minimaal met 317 ton vorig jaar, dit was toch een daling van 10% ten opzichte van 2017. De import daalde eveneens, vooral uit Nieuw-Zeeland, terwijl de import van paprika's uit China, India en Vietnam juist verdubbelde. Elk jaar lijkt de productie te stijgen, vooral dankzij kassen in de zuidelijke staten.
Volgende week: Overzicht wereldmarkt appelen