Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Sturen microbiologie in water komt steeds hoger op agenda

Het WaterEvent van donderdag 3 oktober bood een keur aan workshops waar telers zich konden verdiepen in lopende projecten en actualiteiten. André van der Wurff praatte de bezoekers bij over het PPS-project Microbiologie in water, waarover Glastuinbouw Waterproof al eerder publiceerde. Het onderzoek komt in een nieuwe fase.

Hergebruik van gietwater is een groot goed, maar wat recirculeren we nu precies? Ten aanzien van micro-organismen en organische componenten is het watersysteem op een glastuinbouwbedrijf weinig meer dan een black box. Wat zich daarin afspeelt, kan veel invloed hebben op zaken als ziektedruk en infecties, weerbaarheid, wortelontwikkeling en de opname van specifieke nutriënten, dus ook op de teeltprestaties.

Het is goed om eens uit te zoeken of die black box om te vormen is tot een beheersbaar stuurinstrument voor een weerbare teelt. Dat is de opzet van het PPS Microbiologie in water, mogelijk gemaakt door de Topsectoren Water en T&U en Glastuinbouw Nederland. De onderzoekspartners Groen Agro Control (GAC), KWR Water en Stichting Control in Food & Flowers krijgen voorts medewerking van Brabant Plant, Grodan, LC Gerbera, LC Phalaenopsis, OK Plant, Kwekerij Vereijken en Water IQ.

 

Wortelexudaten en ecosysteem
André van der Wurff van GAC schetste de diversiteit van de microbiologie in het watersysteem en de wortelomgeving, die ook wordt beïnvloed door organische stoffen die planten zelf uitscheiden. Deze wortelexudaten omvatten tal van bekende en minder bekende verbindingen, zoals fenolen en fenolzuren, suikers, aminozuren en vetzuren.

Dankzij deze organische verbindingen vormen het water- en wortelmilieu een dankbare voedingsbodem voor zowel gunstige als schadelijke microben. In organisch-microbiologisch rijke systemen krijgen pathogenen doorgaans weinig ruimte en weten planten zich beter te weren.

Van der Wurff: “De uitdaging is om te achterhalen welke exudaten een gunstige uitwerking hebben op specifieke gewassen en hun wortelmilieus. Dat onderzoeken we in tomaat, phalaenopsis en gerbera. We nemen watermonsters op verschillende plaatsen in de watersystemen van praktijkbedrijven en analyseren welke exudaten en micro-organismen daarin voorkomen. Vervolgens – en dat is de fase waar we nu zijn aanbeland – dienen we in het laboratorium uiteenlopende exudaatfracties toe aan zaailingen en jonge planten en kijken we hoe dat uitpakt op het ecosysteem in de wortelomgeving en op de gewasprestaties. Dat kan handvatten opleveren waarmee telers de wortelomgeving zodanig kunnen beïnvloeden dat de ziektedruk afneemt en het gewas beter presteert. Of dat haalbaar is, moet de komende maanden blijken.”

Lees verder bij Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven