Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jan-Hendrik Wagenaar, Fresh Garden

“Wij hebben nog een half jaartje speling met de Brexit”

Tholen - Wordt het een deal, een no-deal, een verlenging? Niemand die weet hoe het straks gaat verlopen op 31 oktober, de dag van de deadline voor de Brexit. Hoe kan een bedrijf zich voorbereiden op het onbekende?

Export
Fresh Garden is bekend van de export van Nederlandse kasgroenten, vooral tomaten, naar de Engelse markt. Met de aankomende Brexit zal de exporteur voor het eerst te maken krijgen met export buiten de EU. “Voor zover ik het mogelijk acht, zijn wij voorbereid op de Brexit,” vertelt Jan-Hendrik Wagenaar. “Zo is ons systeem gekoppeld aan de systemen van de douane en hebben we de nodige afspraken gemaakt met onze transporteurs. Met export had mijn vader in het verleden wel ervaring maar tegenwoordig zijn veel procedures en regels veranderd. Het wordt dus voor ons een redelijk nieuwe ervaring.”

Vooral tomaten worden door Fresh Garden naar het VK geëxporteerd

Nog een half jaartje speling
“Eind oktober komen we in een traditioneel rustige periode van onze handel terecht. De meeste kastomaten zijn dan weg. We hebben dus nog een half jaartje om ons te verdiepen in de Brexit, mocht het straks doorgaan. We vervoeren wel wat kleine hoeveelheden komkommers en paprika’s naar de andere kant van het Kanaal, dat is niet zo’n ramp mocht dat door de Brexit wegvallen.”

Met de klanten aan de overkant hebben we afspraken proberen te maken maar we hebben maar weinig terugkoppeling gehad. Ik denk dat het vooral de importzijde is aan de Engelse zijde waarin straks de grootste problemen ontstaan. Aan de Nederlandse kant is het volgens mij wel goed geregeld wat betreft de export. De helft van onze klanten heeft nog geen EORI- en TSP-nummers doorgegeven aan ons. Er zijn er zelfs bij die niet eens weten wat deze nummers inhouden. De klanten gaan er teveel vanuit ‘dat het wel geregeld wordt’. We zitten gelukkig niet meer in het hoogseizoen. De klanten zijn daar nog niet klaar voor. Ik hoop dat dit in het Spaanse seizoen gaat veranderen. De import aan de zijde van het VK zal sowieso in het begin vanaf de Hollandse kant geregeld worden.”

“Uiteindelijk denk ik wel dat het allemaal op zijn pootjes terecht gaat komen, het product vind toch wel zijn weg naar Engeland. Ik heb liever dat er een knoop wordt doorgehakt dan dat we blijven aanmodderen met de Brexit.”

Voor meer informatie:
Jan-Hendrik Wagenaar
Fresh Garden
Wilgenlaan 11a
1722 ZV Zuid-Scharwoude
Tel: +31 (0)226 314464
info@freshgarden.nl
www.freshgarden.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven