"Academy Tomatenteelt verbindt onderzoek met de praktijk"

Speciaal voor telers en teeltmanagers in de tomatenteelt organiseert Glastuinbouw Nederland in het kader van het programma Kas als Energiebron een cursusgroep ‘Academy Tomatenteelt’. Deze cursus bestaat uit acht bijeenkomsten.
 
In deze cursusgroep worden onderzoeksprojecten intensief gevolgd en verbonden met zowel de huidige praktijk als de basisprincipes van Het Nieuwe Telen (HNT). De verbinding met de praktijk wordt enerzijds gelegd door de inbreng van voorbeelden door de deelnemers, anderzijds door het project ‘Monitoring energie innovaties in de praktijk’.

De cursus telt twee onderzoeksprojecten. De eerste heet ‘Op weg naar een fossielvrije belichte tomatenteelt’, een hybride belichte teelt met latente warmteterugwinning bij Delphy IC. Het tweede project heet ‘Demonstratieproef tomaat met beperkte CO2 dosering’, en gaat over een onbelichte teelt in drie proefkassen van Wageningen University & Research met referentie, beperkte en zeer beperkte CO2 dosering.

De masterclass wordt gegeven door Peter Geelen (Plantmonitoring.nl), Henk Kalkman (Delphy, die betrokken is bij de proef bij Delphy) en Pieter de Visser (onderzoeker WUR en projectleider van de CO2-proef).

Inhoud
Centraal staat het in balans telen en het gebruiken van de zes balansen die zijn gedefinieerd binnen HNT. De waarnemingen in de twee onderzoeksprojecten worden bezien vanuit het gebruik van de balansen. De twee onderzoeksprojecten zijn toekomstgericht: toepassing van LED, ontvochtiging onder gesloten schermen (waarmee warmte kan worden terug gewonnen in de winter) en efficiënt omgaan met CO2-dosering. De overeenkomsten en verschillen in teeltsturing met de huidige teeltwijzen worden benadrukt.

Wanneer
De masterclass bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen van 14.00 tot 17.00 uur in Bleiswijk. De data zijn: 20 november, 18 december, 22 januari, 19 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei en 17 juni.

Kosten
Deelname staat open voor tomatentelers en teeltmanagers. De kosten bedragen € 725,- per deelnemer. Hierop is voor medewerkers 50% subsidie van Colland mogelijk. Aanmelden kan via dit formulier. Neem voor meer informatie contact op met: Aat Dijkshoorn, projectleider HNT, telefoon: 06 816 136 17, mail: adijkshoorn@glastuinbouwnederland.nl

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven