Biologisch afbreekbaar systeem voor de opkweek geïntroduceerd op de Australische markt

Een nieuw innovatief teeltsysteem dat voor alle teeltmethoden kan worden gebruikt, is volgens de internationale distributeur Klasmann-Deilmann een grote hit bij Australische tuinbouwbedrijven.

Het bedrijf levert de Growcoon, een groei- en zaadplug van Maan Biobased in Nederland, en de Australische vertegenwoordiger van Klasmann Deilmann, Peter McDiarmid, zegt dat het een ideale aanvulling is op het bestaande substraataanbod van Klasmann-Deilmann. Het bedrijf is sinds het begin van de jaren negentig actief in Australië. Het bedrijf levert zijn producten aan alle soorten bedrijven binnen de teeltsector.

De Growcoon heeft een stabiele open netstructuur en is gemaakt van een 100% biologisch afbreekbaar polymeer dat is goedgekeurd voor de biologische teelt. Het kan worden gebruikt met alle teeltsystemen zoals zaaien, stekken, enten, weefselkweek en substraatteelt.

De Growcoon is geschikt voor een breed scala aan standaard trays en kan handmatig of automatisch in de tray worden geplaatst met behulp van een dispenser die kan worden aangesloten op de trayvullijn.

"Het is een inzetstuk dat in trays voor de tuinbouw past en het is één optie voor de opkweek," zei McDiarmid. "Het heeft een aantal goede voordelen omdat het volledig biologisch afbreekbaar is en een open netstructuur heeft, waardoor de planten zich in korte tijd vrij kunnen ontwikkelen tot een sterke en stabiele kluit. De kortere teeltcycli en het efficiënte verplanten van de planten verlagen de kosten voor telers.

Met de Growcoon kunnen telers de trays ook losjes vullen met uw substraat naar keuze, wat een groot voordeel is ten opzichte van alternatieve teeltsystemen die werken met geperste of gestabiliseerde pluggen met een dichter gevuld substraat."

Hoewel de Growcoon in Europa en Noord-Amerika al langere tijd verkrijgbaar is, is hij in Australië pas iets meer dan 12 maanden op de markt.

"Het duurde enige tijd om de proeven af te ronden, die zeer succesvol zijn geweest," zei McDiarmid. "Maar we zijn nu in het stadium waarin we een aantal grote kwekerijen hebben die het systeem in gebruik hebben genomen, dat later dit jaar volledig ingevoerd zou moeten zijn, inclusief in sommige gevallen het gebruik van de automatische dispenser om de Growcoon in de tray te plaatsen.

Twee van deze kwekerijen in Victoria; Mansfields Propagation Nursery en Humphris Nursery zullen het Growcoon systeem gebruiken om jonge planten te vermeerderen, en vervolgens enkele van deze jonge planten in een grotere Growcoon te verplanten om in grotere potten te planten".

"De feedback die we krijgen is uitstekend, en ze zien een aantal goede voordelen, met name de implementatie met automatisering in de kwekerij. Dus gemakkelijker verplanten, sterkere kluiten en sterkere pluggen. Er zijn veel voordelen, niet alleen op het gebied van de wortelgroei in de Growcoon, maar ook op het gebied van de logistiek in de kwekerij; snellere processen en snellere doorlooptijden. Er zijn dus nog veel extra voordelen bovenop de groeiende voordelen."

Er zijn 10 beschikbare 'off the shelf' standaardmaten van de Growcoon voor verschillende trayafmetingen, variërend van 16 cellen tot 252 cellen. Er is ook de mogelijkheid om de Growcoon op maat te laten maken als de klant een speciaal gevormde tray of cel heeft. Het volume hiervan is groot genoeg om de extra kosten van de maatwerkproductie te rechtvaardigen.

 

Voor meer informatie (in Australië/Nieuw Zeeland):
Peter McDiarmid
Klasmann-Deilmann Asia Pacific
Tel: +61 400 178 708
info@klasmann-deilmann.com 
www.growcoon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven