Helft Nederlandse ondernemers is "enigszins voorbereid"

Voorbereiding op Brexit stabiliseert

Het aantal Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op de impact van Brexit lijkt zich te stabiliseren. Dat blijkt uit de laatste KVK Brexit Barometer over het derde kwartaal van 2019. 33% van de ondernemers is goed voorbereid (was 32% in tweede kwartaal), 51% is enigszins voorbereid (was 54%) en 16% geeft aan niet voorbereid te zijn op Brexit (was 14%). De KVK Brexit Barometer bevraagt alleen ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

Inschatting toekomstige situatie
De KVK Brexit Barometer geeft ook de inschatting van de toekomstige situatie weer die Nederlandse ondernemers maken. Ook deze inschatting van de toekomstige situatie stabiliseert ten opzichte van het voorgaand kwartaal. 27% schat de toekomstige situatie in als (zeer) goed, 49% denkt hier "neutraal" over en 24% beoordeelt deze als (zeer) slecht.

Stabiel beeld
Signaleerde de KVK Brexit Barometer in het tweede kwartaal (Q2) nog een toename in de mate waarin ondernemers zich voorbereidden op Brexit, in Q3 is nu te zien dat zowel de voorbereiding als de inschatting van de toekomstige situatie zich stabiliseert.


Voorbereidingen in het eerste, tweede en derde kwartaal van 2019

Er is altijd nog een groep ondernemers die zegt niet voorbereid te zijn op Brexit. KVK adviseert deze ondernemers zich alsnog te laten informeren via www.Brexitloket.nl. Via het Brexitloket is ook het Brexit E-Magazine te downloaden, waarin concrete tips en adviezen, to do-lijstjes en nuttige links te vinden zijn. Verder kunnen ondernemers via www.checkjebrexit.nl kijken of ze hun pakketje of dienst het kanaal over krijgen als het VK uit de EU stapt. Advies is ook in te winnen via www.hulpbijbrexit.nl van VNO-NCW.

No deal
Maar liefst 39% van de Nederlandse ondernemers die zakendoen met het VK verwacht dat de uiterste datum van het uitstel dat de EU het VK heeft gegeven, namelijk 31 oktober, wordt uitgesteld. Verder acht 17% van de ondernemers het scenario dat de VK de EU met afspraken gaat verlaten als meest waarschijnlijk, 14% denkt dat het VK in de EU blijft en 9% weet het niet. 20% van de ondernemers verwacht dat het VK na 31 oktober zonder afspraken uit de Europese Unie gaat, het zogeheten no deal-scenario.

No deal als kans of bedreiging
Op de vraag "In het geval dat er géén deal komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk; ziet u dat voor uw bedrijf dan als een kans of als een bedreiging?" antwoorden de ondernemers verschillend. Uit de KVK Brexit Barometer blijkt dat 14% van de Nederlandse ondernemers een no deal als een kans ziet, waar 18% van deze doelgroep een no deal juist als een bedreiging ervaart. 22% ziet no deal als zowel kans als bedreiging en 38% ziet no deal noch als een kans, noch als bedreiging. 8% weet het niet.

Bron: Kamer van Koophandel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven