Komkommerras Hi Power gaat de winter in:

"Het advies is om niet te vroeg te verdubbelen in het aantal stengels"

Het komkommerras Hi Power zal het komende jaar te zien zijn in diverse winterteelten met LED. Het ras doet het goed onder belichting en in een nieuwe proef is het doel om een goede productie te behalen met goede kwaliteit en toch ook een laag gasverbruik.

In de winterlichtkas van de Wageningen University & Research Businessunit Glastuinbouw, locatie Bleiswijk, is Hi Power geplant op 17 september. Het lichtspectrum bestaat uit rood, blauw, wit/groen en ver-rood in percentages van respectievelijk ongeveer 75, 5, 10 en 10%. Er wordt belicht met een kleine 200 µmol/m2/s. Alle tools, waaronder de kasconstructie, LEDs en de ontvochtiging zouden in de proef moeten bijdragen aan het bovengenoemde doel.

Ook is Hi Power het standaardras in de Glitch-proef. Deze proef draait zowel bij Botany als bij de proeftuin Sint-Katelijne-Waver in België. Het doel is om te kijken welke opstelling het beste is voor komkommer bij een teelt door de winter heen. Er worden verschillende opstellingen, recepten en aantal  µmol gebruikt. Denk aan opstellingen als SON-T vs LED, Toplight vs Interlight en verschillende spectra. Er zal 30 oktober geplant worden.

Verdubbelen
Hi Power wordt in het voorjaar geplant, enkele uitzonderingen daargelaten, met het idee om minimaal naar 3 stengels per m² te gaan, weten de komkommerspecialisten bij BASF Vegetable Seeds.
"Door de korte internodieën, bladstand en groei is er een wezenlijk arbeidsvoordeel te behalen met Hi Power ten opzichte van traditionelere types. Dit voordeel is met name te behalen in het minder clippen en zakken.

Foto: Hi Power in december 2018 

Deze groei in combinatie met de selectiviteit van het ras leveren een goede kwaliteit. Het advies hierbij is om niet te vroeg te verdubbelen in het aantal stengels per m². Advies is om te verdubbelen rond 10 februari, blad 40-44. Hierdoor zorgen we ervoor dat we niet te vroeg te veel komkommers aanleggen en blijft de selectiviteit netjes op het vrucht."

Naast het wat later verdubbelen zijn er nog een aantal aandachtspunten. "Bekende aandachtspunten zijn pythium, mycospharella en uithoudingsvermogen. We zien genoeg teelten waarbij deze aandachtspunten goed getackeld worden. In onze Hi Power bijeenkomsten, die net als in 2019 weer doorgezet zullen worden, zullen we deze aandachtspunten met elkaar bespreken en samen verder komen."

Voor meer informatie: 
BASF Vegetable Seeds

www.nunhems.nl 

Rens Muusers
Tel.: +31 6 1871 9921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com 

Paul Posthoorn  
Tel. +31 6 5466 8761
paul.posthoorn@vegetableseeds.basf.com 

Kees van Vliet
Tel. +31 6 3983 6456
kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com 

Céline de Baere              
Tel.: +32 474 94 58 41
celine.debaere@vegetableseeds.basf.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.