Andalusië waarschuwt voor ToBRFV op tomaten en paprika's in de kassen

De telers van met name kastomaten en -paprika's in de provincies Almería en Granada zijn gewaarschuwd voor het gevaar van het virus ToBRFV. De waarschuwing komt van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling van de regering van Andalusië.

Ook de Europese Commissie waarschuwt dat de tuinbouwers extra alert moeten zijn op deze plantvirus en zich op de hoogte moeten stellen van de maatregelen die zij moeten nemen. De lidstaten moeten jaarlijks controle uitvoeren op de aanwezigheid van het virus en hierin een proactieve houding aannemen, ook t.a.v. het voorkomen van de verspreiding ervan. 

Het ToBRFV virus is een hardnekkig virus dat plotseling opduikt en erg besmettelijk is en waar nog geen resistentie tegen opgebouwd is. Daarom heeft de internationale plantgezondheidsorganisatie EPPO besloten het virus in januari 2019 op de alarmlijst te plaatsen. 

30 september 2019 is het uitvoeringsbesluit 2019/1615 van de Europese Commissie gepubliceerd. Hierin is vastgesteld welke noodmaatregelen genomen moeten worden om de introductie en verspreiding van het agressieve tomatenvirus te voorkomen. 

Aanwezigheid op tomaat en paprika
Vooral tomaat en paprika zijn vatbaar voor het virus. Bij de tomaat veroorzaakt het chlorose en scheuren en spikkels, waarbij het blad verschrompelt. In sommige gevallen verschijnen er afgestorven vlekken op de stelen en de kelken. Op de vruchten worden gele en bruine vlekken waargenomen waardoor het onverkoopbaar is. Het aangetaste vruchten kunnen ook misvormd zijn en onregelmatig rijpen. 

Bij de paprika ziet men misvorming, geelverkleuring en scheuren in de bladeren. 

Overdracht
ToBRFV wordt overgebracht door direct contact van plant tot plant of contact met vervuild gereedschap, handen of kleding. Ook kan het overgebracht worden via het enten en stekken van de planten .

Men houdt rekening met de mogelijkheid voor overdracht via zaden, maar hiervoor ontbreekt nog voldoende bewijs, zo stelt men in het waarschuwingsbericht.

Het tobamovirus kan in zaden, plantenresten en in de bodem maanden lang actief blijven. Het virus wordt aangetroffen aan de buitenkant van de zaden en in het meellichaam. Dit zou kunnen verklaren waarom de conventionele desinfectiemethoden voor de zaden niet afdoende zijn. 

Om infectie en verspreiding te voorkomen, moeten preventieve maatregelen met name op het gebied van hygiëne getroffen worden. 

bron: www.hortoinfo.es

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven