"De vruchten komen makkelijk op gewicht zonder extra generatieve sturing"

Telers willen kilo's en het middelgrove trostomatenras Tomicia RZ helpt telers daaraan, zowel in belichte als onbelichte teelt. "De vruchten zijn stevig, sterk tegen scheuren en hebben goede brix-waarden. De trossen met stevige groene delen presenteren mooi. Tomicia is een relatief kort ras. De zetting verloopt vrij gemakkelijk. En de telers betitelen het ras als arbeidsvriendelijk", zo somt Rijk Zwaan op.

De teelt
De vruchtgewichten kunnen net wat hoger zijn dan standaard middeltrostomaten. "Dat komt omdat de vruchten van Tomicia zeer gemakkelijk op gewicht komen zonder extra generatieve sturingen.  Het vruchtgewicht begint over het algemeen met 120-130 gram en stijgt door tot gemiddeld 125-135 gram met snoeien op 6 vruchten, en soms tot 140 gram met 5 vruchten.

Vooral voor telers die moeite hebben om voldoende vruchtgewicht te behalen is dit een groot voordeel. Voor telers die al gemakkelijk hun vruchtgewicht halen is het met dit ras mogelijk om de stengeldichtheid wat te verhogen, mits dit niet te vroeg in het seizoen gebeurt."

Bij planting half oktober raadt Rijk Zwaan in combinatie met veel voorkomende belichtingsniveaus (circa 169-180 umol) onder Nederlandse teeltomstandigheden een stengeldichtheid van 2,8 stengels/m2 aan bij de start van de teelt. "Vanaf week 51 kunnen telers dan met extra stengels (afhankelijk van het kastype en de hoeveelheid beschikbare CO2 etc.) naar een stengeldichtheid van bijvoorbeeld 3,3 tot 3,6 stengels/m2 gaan. In kassen met diffuus glas kan de stengeldichtheid vanaf week 51 nog wat meer zijn. Voorkom wel dat er 'op de rem moet worden getrapt' met temperatuur. Dat kan gebeuren als telers toch eerder dichter gaan telen. Of door te snel te veel vruchten per tros aan te houden. Al gemakkelijk gewas, houdt de extra stengels dan pas in januari aan," is het advies van het veredelingsbedrijf. 

Omdat Tomicia van nature gemakkelijk op de vrucht gaat is het aan te raden om met niet te diepe voornachtverlagingen te telen. "Een relatief korte voornacht van 16 à 17°C is in de eerste fase van de teelt, afhankelijk van de buitenomstandigheden, meestal laag genoeg. Overdag is het advies om lekker luchtig (maar niet koud) te telen en niet extreem te pieken."

Gewas lezen vraagt aanpassing
Het gewas lezen vraagt enige aanpassing bij degenen die bekend zijn met de teelt van Rijk Zwaan rassen als Cappricia RZ of Multicia RZ. "Het ras is generatiever en heeft dunnere koppen die minder snel paars verkleuren als we bij die rassen gewend zijn. Ook dikken de vruchten al hoger in de plant. Het gewas is meer open in het begin en later vult en strekt het ras zijn bladeren, zodat hij voldoende groei, kracht en uithoudingsvermogen heeft."

Bij onbelichte teelten hanteert Rijk Zwaan bij Tomicia dezelfde basisprincipes als in de belichte teelt. "Een relatief vlak temperatuursregime en ‘normale’ etmaaltemperaturen waarmee we sturen op een vlotte uitgroeiduur en daarmee een acceptabele plantbelasting. De doorgroei blijft dan het best en het eindschot zal dan goed zijn."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven