Energie-efficiënte koelinstallatie met interessante logistieke oplossingen

Internationale delegatie bezoekt nieuwbouw Van Gelder in Ridderkerk

Een internationale delegatie van het Dutch Visitors Programme Logistics 2019 bezocht onlangs de nieuwbouw van Van Gelder Groente & Fruit in Ridderkerk. Op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseerde Nijssen de excursie in het thema 'Cold Storage Logistics', in samenwerking met VanderLande en Van Gelder.

In een tiendaags programma werd de deelnemers een beeld gegeven van de Nederlandse logistieke sector. Deelnemers waren jonge logistieke professionals uit Brazilië, Colombia, Maleisië, Mexico, Oman, Turkije en Zuid-Korea.

Grote diversiteit aan temperatuurzones
Na presentaties van Nijssen en Vanderlande volgde een rondleiding door het pand van Van Gelder. Peter Huigsloot, Manager Engineering van Nijssen, gaf daarbij inzicht in de grote verscheidenheid aan temperatuurzones. De indeling van het pand volgt het logistieke proces en dat zorgt voor extra koeltechnische uitdagingen.

Naast het shuttlemagazijn voor de krattenopslag is er een palletmagazijn met verschillende temperatuurzones. Ook zijn er werkruimtes met een veelheid aan functies zoals bananenrijpkamers en opslag, een vriesruimte, een high care ruimte, een warme keuken, een snijruimte van 15.000 m2 en een verpakkingsafdeling.

Nijssen heeft in alle productieruimtes de luchtverversing geïnstalleerd, inclusief absoluutfilters voor de high care ruimte. Het is hier van groot belang om condensvorming te voorkomen. Ook de technische ruimte wordt geconditioneerd om deze condensvrij te houden. Voor het wassen van producten wordt 50.000 liter ijswater geleverd op +2°C, met opslag in buffervaten.

Slimme benutting van restwarmte
De duurzame nieuwbouw wordt volledig verwarmd met restwarmte uit de energiezuinige en milieuvriendelijke NH3/CO2-pompinstallatie van Nijssen. Het Experience Center met de glazen gevel zorgt dat de warmtevraag van het complete pand groter is dan in veel andere productie- en expeditiecentra.Om jaarrond voldoende warmte te kunnen leveren, benutten de engineers van Nijssen in hun ontwerp ook de warmte uit de elektromotoren van het Vanderlande transportsysteem. Het BREEAM Outstanding gekwalificeerde pand heeft geen gasaansluiting. De volledig computergestuurde besturing van de koelinstallatie, met de visualisatie inclusief historische data en grafieken, maakte veel indruk op de deelnemers, aldus het bedrijf.

Shuttlesysteem automatiseert magazijnproces
Karel Hoogenboom, Sales Director Warehousing van VanderLande, toonde het geautomatiseerde magazijnproces. Met een geavanceerd shuttlesysteem krijgt de orderpicker de producten in kratten op de werkplek aangevoerd. Gereedgemaakte orders worden direct weer gekoeld opgeslagen en op het juiste moment automatisch voor verzending klaargezet bij het dock.De projecten van Nijssen hadden de aandacht getrokken van de RVO, die ook de EIA subsidieaanvragen beoordeelt voor koelinstallaties op basis van natuurlijke koudemiddelen. De nieuwbouw van Van Gelder is een van de locaties met geavanceerde logistieke oplossingen waar Nijssen een maatwerk energie-efficiënte koelinstallatie heeft gerealiseerd.

Voor meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
T: 071 521 62 14 
E: info@nijssen.com  
www.nijssen.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven