Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rapport Taskforce Verdienvermogen Kringlooplandbouw

Verdienvermogen pijnpunt bij streven naar Kringlooplandbouw

Minister Schouten wil wel, maar willen ondernemers in de land- en tuinbouw ook naar kringlooplandbouw toe? Dat is nog maar de vraag, zeker nu uit een kritisch rapport van de Taskforce Verdienvermogen Kringlooplandbouw naar voren komt dat er nog wel wat pijnpunten te overwinnen zijn. "Je kunt niet groen doen als je rood staat" is de slogan die het kort en bondig samenvat.

De taskforce heeft randvoorwaarden opgesteld voor een verdienvermogen van een circulaire land- en tuinbouw in een
circulaire economie. Aan deze randvoorwaarden moet worden voldaan volgens de Taskforce, anders komt er geen kringlooplandbouw met een verdienvermogen voor de boer of teler. 

Het verdienvermogen staat ook nu al onder druk. Met het oog op invoering van kringlooplandbouw liet de ACM eerder al weten ondernemers beter te willen beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Aandachtspunten zijn de internationale markt waarin land- en tuinbouwondernemers zich bevinden. Keihard verduurzamen met alle extra kosten van dien, terwijl de concurrentie dat niet doet, is geen optie.

Een optie zou kunnen zijn om niet-kringlooplandbouwproducten kostentechnisch ook te belasten, maar zorg dan maar eens dat het ook internationaal het geval is. 

Randvoorwaarden
Als randvoorwaarden voor alle partijen in de keten noemt de Taksforce:

• voldoende inzicht hebben in hun eigen kringloopprestaties door meting en door onderlinge vergelijking daarvan. Dit inzicht is nodig om een nieuwe route in te zetten van continu sturen op verbetering richting door de overheid gestelde steeds ambitieuzere normen.
• voldoende ruimte hebben voor ondernemerschap om deze verbeteringen door te voeren.
• dat kunnen realiseren binnen een zo gelijk mogelijk speelveld met niet-kringloopactiviteiten in binnen- en buitenland.

Bekijk hier het hele rapport. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven