Wetenschappers ontdekken nieuwe klasse flavonoïden

Wetenschappers van Plant & Food Research hebben samen met collega's van Lincoln University onlangs een gloednieuwe klasse flavonoïde kleurstoffen ontdekt, genaamd 'auronidinen'.

Deze ontdekking is pas gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) en zet vraagtekens bij het moment waarop de klasse flavonoïden, genaamd anthocyaninen, zich ontwikkelen in planten.

Flavonoïden zijn een diverse groep van fytonutriënten (plantaardige chemicaliën) die in de meeste groenten en fruit te vinden zijn en zij zorgen samen met carotenoïden voor de sprankelende kleuren.

Tot nu dachten wetenschappers dat de rode anthocyaninen zich ontwikkelen bij planten in aquatische omgevingen tijdens de groei richting land. In dit onderzoek hebben wetenschappers gekeken naar levermos, de plant die mogelijk het dichtst bij de eerste landplanten komt. Ze kwamen erachter dat de rode kleurstof in levermos geen anthocyanine is, maar een compleet nieuwe klasse. De wetenschappers hebben deze klasse van flavonoïden "auronidinen" genoemd.

De ontdekking dat er geen anthocyaninen zijn in levermos, maar auronidinen zou kunnen suggereren dat anthocyaninen zich niet zo vroeg hebben ontwikkeld als eerder algemeen werd aanvaard, maar eerder ontstonden na de laatste gemeenschappelijke voorouder van levermos en zaadplanten. Deze resultaten roepen vragen op over de veranderende fysiologische rol van rode kleurstoffen tijdens de plantevolutie.

De nieuw ontdekte auronidinen hebben een aantal specifieke kenmerken. Ze zijn fluoriserend en variëren qua kleur van geel/oranje tot paars en kunnen in de toekomst worden gebruikt voor toepassingen als chemosensoren, kleurstofgevoelige zonnecellen en kleurstoffen voor voeding en cosmetica.

Levermossen hebben daarnaast een bijzondere gave om te overleven in extreme omstandigheden. Het is mogelijk dat de aurodininen een rol spelen in de stresstolerantie, zoals UV-B-licht, droogte en gebrek aan voedingsstoffen.

Dit onderzoek werd gesponsord door beurzen uit het Marsden Fund in Nieuw-Zeeland en het Noorweegse NMR Platform.

Lees de paper

Voor meer informatie:
Plant & Food Research
www.plantandfood.co.nz

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven