Bauke van Lenteren, marketingspecialist convenience en bladgewassen (Rijk Zwaan)

“In sla komen alle innovaties samen”

Tholen - Hoewel het tijdens de demodagen eind september om de vollegrondsrassen draait, is het ook een periode waar de hele keten geprikkeld wordt met nieuwe producten, mogelijkheden om te verduurzamen, minder te verspillen en rassen die minder arbeidsintensief zijn.Op allerlei eigenschappen wordt in de veredeling gelet. "Vooral bij sla lukt het om allerlei innovaties: oogstgemak, houdbaarheid en teelt op water en/of vollegrond, samen te brengen", vertelt Bauke van Lenteren, marketingspecialist convenience en bladgewassen bij Rijk Zwaan.


Hydroponic specialist Marc Celis, Global Crop Coordinator Lettuce José Luis Sáiz Moya en marketingspecialist convenience en bladgewassen Bauke van Lenteren: "In sla komen alle innovaties samen" 

Klimaatverandering, water en steeds strengere restricties aan gewasbeschermingsmiddelen zorgen ervoor dat ondanks de hogere kosten, slateelt op water (hydroponics) steeds aantrekkelijker wordt. “We verwachten daar verdere groei in”, vertelt Bauke. “Grootste drijver achter het proces zijn de beperkingen aan gewasbeschermingsmiddelen die nog gebruikt mogen worden. Het telen in de vollegrond wordt daardoor een steeds grotere uitdaging. De meeste bladgewassen zijn voor hydroponics geschikt, voor spinazie is het nog een uitdaging. Dat is wel een gewas waarvan de consumptie in de lift zit.”


Tendita, de eetbare lepel: de lepelvormige bladen zijn geschikt voor warme en koude snacks

De gemaktrend zorgt ervoor dat de meeste sla tegenwoordig al dan niet versneden en voorverpakt verkocht wordt. Ook in foodservice zijn slamixen met diverse bladkleuren en vormen een trend. Er zijn daarom volop ontwikkelingen in sla die meteen als losse blaadjes uiteenvalt. Er is al volop variatie in bladvorm en kleur, in stevigheid zijn losbladige rassen volwassen aan het worden in Salanova Teenleaf .


Salade Wraps gevuld met ei of tonijn zijn ontwikkeld met conveniencepartners in Spanje en Portugal

Bauke: “Dat zijn slarassen die telers als ‘teens’ kunnen oogsten: het stadium tussen babyleaf en volwassen krop. Eén van de grote voordelen is dat snijderijen dan minder afval hebben en dus een maximale opbrengst halen.”


Nieuwe spinazierassen met gekartelde en gekleurde bladen

Oogstgemak, gebruik en houdbaarheid zijn ook belangrijke eigenschappen voor de keten. “Zo hebben we inmiddels 50 slarassen met Knox™, de eigenschap die zorgt dat gesneden sla minder snel verkleurt. Knox™ gecombineerd met Salanova Teenleaf zorgt dat bij machinale oogst 100% van de blaadjes bruikbaar is. Voor sandwiches en hamburgers hebben we speciale slatypen, die knapperig en vers blijven. Dat geldt ook voor de prijswinnende Wrap Lettuce, sla gevuld met tonijn, kip, hummus of kaas die door conveniencepartners uit Spanje en Portugal zijn ontwikkeld. Cabbisi, een salade-spitskool is bedoeld voor veelzijdige gerechten zoals salades."


Salade-spitskool Cabissi is een veelzijdig ingrediënt voor bijvoorbeeld salades

Niet alleen sla stond in de belangstelling. Zo werden nieuwe spinazierassen, het concept Violet & Luca, een mix van paarse en witte koolrabi getoond en een groente uit de kas: de wokkomkommer. 


Violet & Luca, het paarse en witte koolrabi duo 


Zaadloze en stekelige wokkomkommer heeft 'Aziatisch bloed'  en is vanwege zijn kleine kern en vaste textuur ideaal om te wokken

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland B.V.
info@rijkzwaan.com 
www.rijkzwaan.com 


Bauke van Lenteren
b.van.lenteren@rijkzwaan.nl 

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven