Koppert Biological Systems evalueert plagenseizoen:

"Onderzoek naar de juiste bestrijder van stinkwants Nezara loopt"

Oktober is altijd een mooie maand om het teeltseizoen te evalueren en om nieuwe plannen te maken voor de nieuwe teelt. Koppert Biological Systems kijkt terug en klaagt niet. "Veel plagen hebben we op een goeie manier onder controle gehouden. Dat betekent niet dat we afgelopen jaar geen uitdagingen hebben gehad, want die waren er zeer zeker."

"Neem nu de plaag trips. Afgelopen teeltseizoen hebben we gemerkt dat het op verschillende bedrijven heel lastig was om Orius voldoende snel op te bouwen en zo de trips volledig te bestrijden. Als daar dan ook nog het bronsbladvlekkenvirus bij komt dan wordt het helemaal erg lastig. Zo zie je maar dat een plaag die we al jaren goed onder controle hebben zomaar opeens weer heel lastig kan zijn."

Onderzoek naar bestrijder stinkwants Nezara loopt
Een andere opkomende plaag die zich door heel Nederland meer en meer laat zien, is de stinkwants Nezara, constateert Koppert. "Deze wants heeft zich op circa 30 bedrijven laten zien. De wants veroorzaakt schade in de kop van de plant (splijtkoppen), geeft vrucht abortie en laat ook op de vruchten ‘zuig’ stippen zien. Tot nu toe hebben we geen ‘natuurlijke’ correctiemiddelen om Nezara onder controle te houden. En breedwerkende correctiemiddelen hebben gewoon als gevolg dat het biologisch evenwicht van diverse plagen verstoord en uit de hand loopt. We zijn op zoek naar de juiste parasiet om deze schadelijke wants te bestrijden. Onderzoek loopt en wordt komend seizoen verdere uitgevoerd. Hopelijk hebben we snel ‘beet’ en vinden we een antwoord op deze opkomende plaag."

Plenum 
En dan is er ook nog het ‘verhaal’ Plenum. Hierbij is de grote vraag of de tijdelijke toelating er door komt of niet, aldus Koppert. "Een heel belangrijke vraag voor de telers want luis bestrijden zonder een goed correctiemiddel zal heel lastig worden. Komt de tijdelijke toelating er, dan hebben we meer tijd om te zoeken naar een biologisch alternatief. Toch zal elk bedrijf biologisch moeten starten met een preventieve aanpak van luis. We hebben nu nog de kans om veel te leren en kennis te verzamelen. Want als Plenum uit het pakket is van correctiemiddelen zal ook de bestrijding luis een heel lastig verhaal worden."

Voor Koppert wordt het ook een belangrijk ‘luizenjaar’. "Als de paprikatelers aan de slag gaan om de luis met Aphidend en Aphipar aan te pakken, zullen ook onze kweeklocaties op de grote aanvraag naar natuurlijke vijanden voorbereid moeten zijn."

Tot slot een advies: "ga aan de slag met de planning van natuurlijke vijanden en maak op tijd afspraken met de adviseur zodat de ‘beesten’ ingepland worden."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.