Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Plasticvrij gewasafval levert meervoudige winst op"

De teeltwisseling staat op veel tuinbouwbedrijven weer voor de deur. Dat betekent ook dat het afgedragen gewas wordt versnipperd en afgevoerd. Vaak bevatten deze gewasresten plastic. Dit brengt extra afvoerkosten met zich mee voor de teler, is maatschappelijk gezien niet wenselijk én staat een optimale benutting van reststromen in de weg. Wat dit laatste betreft liggen er volop kansen: tomatenloof als basis voor de productie van papier of textiel is bijvoorbeeld zeker geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ meer.

Cor Pellikaan, Qlipr: "Bij veel bedrijven belandt niet alleen het gewas in de versnipperaar, maar ook plastic clips, trosbeugels en synthetisch touw. Zo voeren Nederlandse tomatentelers jaarlijks twee miljard plastic clips en 864.000.000 meter kunststof touw af. Voor de afvoer van hun vervuilde loof betalen ze ieder jaar zo’n 3,5 miljoen euro. Aan de afvoer van gewasresten die vervuild zijn met plastic hangt een hoger prijskaartje. En het prijsverschil met de verwerking van teeltafval zonder plastic wordt steeds groter: de druk om duurzaam te produceren wordt immers steeds verder opgevoerd en plastic gaat meer en meer in de ban. In Nederland, maar ook in andere Europese landen."

Dit was voor één van Cor's Duitse klanten de belangrijkste reden om te kiezen voor het Qlipr-systeem. Dit bestaat uit een gewashaak en klemmen van roestvrijstaal, die meer dan tien jaar meegaan. "Het gebruik van kunststof touw of clips hoort hiermee dus tot het verleden”, zegt de Duitse tomatenteler, die inmiddels ruime ervaring heeft met het Qlipr-systeem.

“Wij willen namelijk produceren met oog voor onze omgeving en voor de volgende generatie. Daarnaast eist onze afnemer dat we onze CO2-footprint zoveel mogelijk verlagen. Het Qlipr-systeem komt hieraan tegemoet; het loof bevat geen touw of plastic en kan na de teelt meteen, op eenvoudige en goedkoper wijze, worden versnipperd en gecomposteerd. Kosteloos! Voorheen betaalden we per plant zo’n 17 eurocent aan afvalkosten; dat maakt dus een groot verschil. Op ons totale bedrijf levert dat op jaarbasis een besparing op van maar liefst 47.600 euro.”

Scheiden met magneet
Het Qlipr-systeem vormt dus een antwoord op de ongewenste plasticvervuiling van het afgedragen gewas. “Aangezien bij de Qlipr-teeltmethode geen gebruik wordt gemaakt van plastic touw of clips, is het loof na de teelt volledig composteerbaar”, zegt Cor Pellikaan van Pellikaan Gewasklemsysteem.

“Wanneer de hele Nederlandse tomatensector overstapt naar Qlipr, scheelt dit op jaarbasis 72.360 ton aan vervuild tuinbouwafval. En Qlipr heeft zich niet alleen bewezen in de tomatenteelt, maar ook in de hogedraadteelt van komkommer. Daarnaast zijn inmiddels succesvolle testen uitgevoerd in de traditionele komkommerteelt en in de teelt van paprika’s.”

Een voordeel is volgens Pellikaan ook dat de klemmen zijn gemaakt van een speciaal soort gemagnetiseerd RVS-edelstaal. “Met behulp van een magneet zijn de klemmen, tijdens het versnipperen, eenvoudig te scheiden van de gewasresten. Inmiddels is het Qlipr-systeem inzetbaar in vrijwel alle tomaten- en komkommerrassen. Dit levert niet alleen duurzaamheidswinst op, aangezien sprake is van plasticvrije gewasresten, maar ook een arbeidsbesparing van twintig procent.”

Verzilveren van reststromen
Een ‘plasticvrije’ afvalstroom bespaart een teler dus flink wat kosten, maar maakt ook de weg vrij voor hergebruik van de gewasresten. Hier wordt steeds meer op ingezet, ook vanuit het Rijk: minister Carola Schouten van LNV liet onlangs immers weten dat de land- en tuinbouw de omslag moet maken naar kringlooplandbouw. “De afgedragen gewasresten kunnen gecomposteerd worden en worden ingezet als bodemverbeteraar, maar er zijn ook talloze andere opties”, zegt Cor Pellikaan. “Denk aan de verwerking van tomatenstengels tot papier, karton of textiel. Daarnaast wordt - onder meer binnen het Europese project Bioboost - gekeken naar de mogelijkheden om stoffen te winnen uit tuinbouwreststromen, die bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor cosmetica, gezondheid en natuurlijke gewasbescherming. Op termijn leveren plasticvrije gewasresten waarschijnlijk dus nog extra geld op: je bespaart als teler niet alleen op afvoerkosten, maar creëert ook een extra inkomstenbron. Daarnaast draag je bij aan een betere en toekomstbestendige wereld. Kortom: plasticvrije gewasresten leveren meervoudige winst op.”

Voor meer informatie:
PelikaanQ Gewasklemsystemen 
Tel. +31 (0)492 33 03 77
Mob. +31 (06) 547 870 29
info@pellikaanQ.com
www.pellikaanq.com

 

Publicatiedatum: