Beekenkamp Plants Vegetables middenin vruchtgroentenopkweek

"Met GSPP ligt er een goede fundering, ook voor andere ziekten en plagen"

De opkweek van vruchtgewassen is weer gestart bij de plantenkwekers. Ook bij Beekenkamp Plants Vegetables, 1 van de 3 Nederlandse plantenkwekerijen met GSPP-certificering. Die certificering heeft de plantenkweker sinds 2012 en dat is alsmaar belangrijker.  

"Eén van onze kernwaarden is 'betrouwbaar'. Mede dankzij de GSPP accreditatie, het hoogst haalbare hygiënecertificaat voor plantenkwekers, kunnen wij een betrouwbaar product van de hoogste kwaliteit leveren."

GSPP (Good Seed and Plant Practices) is een internationaal bedrijfsketensysteem wat volledig draait om hygiëne in zaadproductie en plantopkweek ter preventie van pathogenen. Binnen dit protocol wordt specifiek aandacht geschonken aan Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm).

Fundering
Met de GSPP-certificering ligt er een goede fundering die breed ingezet kan worden voor allerlei andere ziekten en plagen, aldus de plantenkweker. "De kennis van GSPP kan vertaald worden naar andere actuele (virus) bedreigingen en er kan dus snel geschakeld worden. Recent hebben wij hierdoor dan ook extra maatregelen genomen op het gebied van hygiëne. Deze extra maatregelen zorgen ervoor dat er naast Clavibacter ook veel andere plantenziekten zoals virussen buiten de deur worden gehouden."

Om het GSPP-protocol te hanteren worden alle processen op de 4 risico’s (water, mensen, materialen en plantmateriaal) beoordeeld. Zo wordt het water intern gezuiverd door o.a. UV-filters, draagt personeel dagelijks gewassen bedrijfskleding en moeten bezoekers volledig in hygiënekleding.

Daarnaast zijn er volledig gescheiden productstromen (vuil en schoon fust), zijn er ontsmettingssluizen voor handen/schoeisel en wordt er op de GSPP-locaties alleen met zaad gewerkt dat ook GSPP gecertificeerd is. "En dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een groter geheel waar ons hele team dagelijks aan werkt."

De maatregelen worden regelmatig intern- en jaarlijks door Naktuinbouw geaudit. "GSPP houdt ons scherp. Hygiëne in de
groententeelt blijft een fundamenteel onderdeel." 
 

Voor meer informatie:
Beekenkamp Plants Vegetables
www.beekenkamp.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven