Voorlichtingscampagne over nieuwe regels arbeidscontracten en ontslag

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gisteren een voorlichtingstraject gestart om werkgevers en werknemers te informeren over de veranderende regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag. Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Daardoor kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen. Met radiospotjes, posters op hogescholen en universiteiten en social mediaberichten hoopt het ministerie werkend Nederland ertoe te bewegen zich al vóór 1 januari te informeren over de nieuwe regels. Deze zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl/wab.

Voor werkgevers is er een zogenaamde ‘Wab-checklist’. Die bevat actiepunten waarvan het verstandig is om die vóór 1 januari al langs te lopen. Zo is het slim om nu al na te gaan voor welke werknemers binnen het bedrijf straks een lage WW-premie moet worden afgedragen en voor welke een hoge. Dat heeft impact op de loonaangifte. Werkgevers moeten er ook rekening mee houden dat de transitievergoeding, de vergoeding bij ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract, vanaf 1 januari wordt berekend vanaf de eerste werkdag.

Oproep en payroll
Mensen die werken op oproep- of payrollbasis krijgen ook te maken met veranderingen. Werknemers met een oproepcontract moeten vanaf 1 januari minstens vier dagen van te voren worden opgeroepen voor werk. Als de werkgever een oproep binnen vier dagen voor de oproep afzegt, heeft de oproepwerknemer recht op loon over de uren waarop hij of zij was opgeroepen. Na 12 maanden moet de werkgever een nieuw contract aanbieden met een vast aantal uren. Werknemers met een payrollcontract moeten vanaf 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie krijgen als de werknemers die in dienst zijn van het bedrijf.

Tijdelijk contract
De nieuwe arbeidsmarktwet bevat daarnaast nieuwe regels voor mensen in tijdelijke contracten en voor werkgevers die werken met tijdelijke contracten. Werkgever en werknemer kunnen vanaf 2020 namelijk drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar aangaan. Tot en met 31 december gaat dat nog om drie tijdelijke contracten in maximaal twee jaar. Het contract dat daarop volgt is automatisch een vast contract. Ook na 2020 kunnen cao-partijen afspraken maken om af te wijken van deze regeling.

Verder gaan de regels rondom ontslag veranderen. Ontslag wordt straks ook mogelijk wanneer verschillende redenen voor ontslag samen een voldoende en redelijke grond voor ontslag opleveren. Dat heet de ‘cumulatiegrond’.

De campagne is vanaf vandaag te horen op radio en vanaf volgende week te zien op social media. Ook komen er posters te hangen bij hogescholen en universiteiten. Voor meer informatie, zoals factsheets met (reken)voorbeelden en kennisdocumenten, kunnen mensen kijken op www.rijksoverheid.nl/wab.

WAB-checklist voor werkgevers: wat moeten ondernemers voor 1 januari doen

 1. Vast contract: lage WW-premie, flexibel contract: hoge WW-premie
  Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract betalen zij een hoge WW-premie. Ondernemers moeten in de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen.
 2. Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden
  Vanaf 1 januari moeten oproepkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn, een aanbod krijgen voor een vast aantal uren.
 3. Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk  
  Als payrollwerkgever moeten ondernemers zorgen dat zij payrollwerknemers vanaf 1 januari dezelfde arbeidsvoorwaarden geven als medewerkers die werken bij het bedrijf waar hun payrollwerknemer werkt.
 4. Payrollwerknemer: dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden
  Vanaf 1 januari krijgen payrollmedewerkers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die werken bij het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn. Ondernemers die medewerkers inhuren via een uitzend- of payrollbedrijf, moeten dan dat bedrijf informeren over welke arbeidsvoorwaarden het bedrijf heeft voor hun eigen medewerkers.
 5. Transitievergoeding vanaf de 1e werkdag
  Vanaf 1 januari moeten ondernemers bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven