Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tomatenteler Rob Oosterom teelt Livento RZ:

"Mooie doosjes met harde, ronde en glanzende vruchten"

Twee jaar geleden had Kwekerij Lijntje tomatenras Livento RZ nog in de proef staan. Hoofdras was toen Arvento RZ. Het iets opener gewastype en de goede kwaliteit deden Rob Oosterom besluiten over te stappen. Een goede keuze, meent hij nog steeds. De warme zomer van 2018 doorstond Livento prima. Ook dit jaar verwacht hij geen problemen. “Het is een sterk ras dat met de juiste sturing in alle seizoenen prima produceert.”Oosterom krijgt regelmatig complimenten van zijn afnemers. “Livento oogt gewoon prima. Zo’n mooi doosje harde, ronde en glanzende vruchten. Die jaarrond kwaliteit wordt gewaardeerd. Ook door mij, ja. En als ze nu ook nog jointless zouden zijn, dit is namelijk wel mijn wens. We plukken nu ze zonder kroontje. In de zomer gaat dat prima, maar in het voorjaar eventjes wat lastiger. Het jointless zusje van Livento hebben we trouwens al in proef staan, we volgen dit ras nauwkeurig.”

Sturen op vocht
Oosterom plantte op 11 december 2018 en koos onderstam Maxifort. De teelt (2,5 ha) startte met een dichtheid van 2,4 koppen/m². In week 4 werd de eindafstand bereikt: 3,6 koppen/m². “Best dicht, maar zo telen we altijd. Nogmaals, als je het juiste plantritme te pakken hebt, maakt de afstand weinig uit. Een ander verschil met Nederlandse collega’s is dat we onze teeltlijn vooral laten bepalen door vocht en minder door temperatuur. We willen voldoende vocht in de kas, een RV van 60 à 65. Liever niet onder de 60, dan maar wat warmer. Dat kan Livento makkelijk hebben. Bij ons dan. Ik weet, elk bedrijf is anders en ook wij leren nog elk jaar.”

Hoge plantbelasting
“Op dit moment staat het gewas goed op z’n vruchten. Maar zolang je de juiste balans weet te houden, is dat geen probleem. Dat evenwicht tussen generativiteit en vegetativiteit is iets waar we strak op sturen. Heb je het evenwicht tussen generativiteit en vegetativiteit te pakken, dan regelt dit ras het verder grotendeels zelf. Het kan dan een flinke plantbelasting goed behappen. Dit voorjaar hingen er zomaar 220 stuks per meter aan de plant. Dat is allemaal goed gekomen. Zonder slappe koppen!

Qua kilo’s liggen we gelijk met vorig seizoen (tot week 29 hebben we nu 39 kg/m 2 weg). Toen haalden we een heel mooi eindtotaal. Hoger dan met Arvento. Het vruchtgewicht zagen we de afgelopen weken wel wat stijgen. In week 30 waren de tomaten tussen de 4 en 5 gram zwaarder dan vorig jaar.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven