Leo Alsemgeest, Alweco:

"Stap voor stap een stapje terug"

Tholen - Leo Alsemgeest is de man achter Alweco. In het Westland zouden ze zeggen ‘een barre man’. Na 33 jaar geeft hij het stokje over aan de jongere generatie. Hij maakt ruimte. Dat doet hij vol vertrouwen. “Ik laat een stevig team achter. Dus ik heb alle vertrouwen dat de toekomst goed zal zijn voor Alweco. Anderzijds is het ook lastig. Alweco is mijn kindje. Daar ben ik mee vergroeid. Dat ga ik nu toch echt, stapje voor stapje, loslaten."

Lachen
“Wat hebben we gelachen met elkaar. Het was een prachtige tijd,” zegt Leo. Nico Niepce en Leo Alsemgeest dissen de ene anekdote na de andere op. Hoe ze tientallen keren naar Canada reisden, maar slechts een keer de kans aangrepen om de beroemde Niagara Waterfalls te zien bijvoorbeeld. Ze hadden nog een kwartiertje speling voordat we terug naar Nederland zouden reizen. “Kom we gaan er even langs,” zeiden we tegen elkaar. Maar het was zo druk, we konden er niet parkeren. Dus het werd een snelle foto uit het raam terwijl we langsreden. En toen als een speer naar de luchthaven.


Nico Niepce en Leo Alsemgeest

Of die keer in Zuid-Afrika, toen de heren van de nood een deugd maakten en op safari gingen.  “Wat een feest was dat. We hadden net onze vestiging in Zuid-Afrika feestelijk geopend met een boerendag op een kwekerij. Klanten waren in groten getale gekomen en leveranciers uit Nederland kwamen langs om hun producten te presenteren.

Na een week buffelen waren we blij dat het vrijdagavond was en dat we terug naar huis konden. Maar die terugreis ging niet door. De uitbarsting van de IJslandse vulkaan gooide roet in het eten, want de enorme aswolk had al het vliegverkeer platgelegd. Toch hebben we toen het mooiste weekend gehad. We zijn met z’n allen een safari gaan maken, waar we anders nooit tijd voor zouden hebben. En toen er eindelijk een vliegtuig naar Amsterdam vertrok, praatte Leo de hele bups nog even naar de businessclass."

Op z’n Leo’s
Wat Leo in z’n hoofd heeft, wordt snel geregeld. Binnen Alweco noemen dat de collega’s dat 'Op z’n Leo’s'. Daar zijn legio voorbeelden van. Vraag Leo maar eens naar waarom hij afscheid genomen heeft van zijn boot, zijn vogels of van een bepaald automerk. Leo vertelt het u graag.

Dankbaar
Aan de vooravond van zijn welverdiende vrije dagen, dankt hij zijn vrouw voor haar steun: ”Als mijn meissie vroeg hoe laat ik ’s avonds thuis zou komen, was steevast mijn antwoord ‘als de voordeur weer opengaat, ben ik thuis’. Ik heb veel aan haar te danken. Ze is een topwijf.” 

Er staat inmiddels een managementteam. Stephan Alsemgeest neemt de dagelijkse algemene taken van Leo over. Nico Niepce is verantwoordelijk voor de verkoop van de exportprojecten binnen Alweco. Jeroen van Gaalen de complete verkoop van alle projecten in Nederland en België. André Vreugdenhil voor de inkoop en logistiek, en Patrick Zwinkels voor de financiën. Zo met elkaar een vijfkoppig team geheel klaar gestoomd voor de toekomst.

Leo gaat het gewoon wat rustiger aan doen en gaat naar de achtergrond en hij doet dit met een  met een gerust hart. Leo: "De organisatie staat als een huis. De mensen zijn betrokken en hebben er zin in. De huisvesting en het machinepark is up to date. In hun nieuwe, 1500 m2 oppervlakte grote, pand is geïnvesteerd in het desinfecteren van al het materiaal wat nodig is om schermen te installeren.

Tweede vestiging Alweco in Maasdijk

In de tweede vestiging in Maasdijk is geïnvesteerd in het desinfecteren van al het materiaal. Leo: ”Dat is vandaag aan de dag noodzakelijk om schermeninstallaties veilig en goed te installeren. Alweco garandeert haar klanten op brandschoon materieel in hun kas. Leo: ”Dat schept vertrouwen. Dat blijkt ook wel want Monsanto, Basf en Enza Zaden hebben ons gekozen voor hun scherminstallatie. Dat vertrouwen beschamen we niet. Ik zeg altijd ‘Als je wat zegt, moet je het doen en anders moet je je mond houden’.”

Wat er vooraf ging
In 1987 startte Leo met Alweco. Enkele jaren later kwam Nico Niepce in het bedrijf en toen kwam de nadruk sterk op export te liggen. Weer wat later stapte zijn zoon Stephan in. Het bedrijf groeide. Er ontstonden overal in de wereld nevenvestigingen.  Leo: "Het enige wat de jongens moeten doen, is zorgen dat het als een tierelier blijft draaien.” Leo besluit: ”Met lef, geluk, gezonde brutaliteit en doen wat je zegt, hebben we nu windkracht 14 in rug. Mooi, toch.”

Stephan (voorgrond) en Leo (achtergrond), die de komende jaren zeker nog wel aanwezig, maar stap voor stap wat naar de achtergrond zal treden.

Voor meer informatie:
Alweco Scherminstallatie
www.alweco.nl  
Honderland 103
2676 LT Maasdijk
tel 0174 24 86 32

Leo Alsemgeest
leo@alweco.nl 

--

Dit is het vijfde deel in een serie 'Andere Tuinbouwtijden' waarin diverse 'oude rotten in het vak' terugblikken op vervlogen tijden. En waarin we onderzoeken wat hun werk heeft betekend voor de tuinbouwsector van nu.

Deel 1: Piet Bom - Fiberglass kassen de opvolger van aluminium?
Deel 2: Henry van der Lans - We sliepen in hetzelfde hotelletje...
Deel 3: Rob Grootscholten - 42 jaar kassenbouw in een notendop
Deel 4: Peter Stuyt - Als Hollandse Amerikaan combineer ik..


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.