Nieuwbouw Postuma AGF

"Structuren zijn naadloos aan te passen aan een gewijzigde marktvraag"

Tholen - Niets is zo veranderlijk als de foodmarkt waar zeker geldt: 'gemak dient de consument.' Eerst willen we aardappelen uit de kist, dan in een zak, geschild, voorverpakt, gegaard en uiteindelijk willen we alleen nog kant en klaar en hoeven we niet eens meer te weten of er ook daadwerkelijk aardappel in het product zit. Intussen werkt een bedrijf dat met zo’n markt meegroeit liefst vanuit een gebouw dat al die wijzigingen naadloos moet kunnen oppakken. Voor Postuma AGF kwam dat neer op nieuwbouw, een pand waar ze weer decennia mee vooruit kunnen. 

“Toen wij via bouwbedrijf Aan de Stegge Twello de opdracht kregen voor de nieuwbouw van Postuma AGF in IJsselmuiden, speelde de vraag ‘Wat is de vraag van de opdrachtgever en wat is de vraag achter de vraag’, sterk mee”, vertellen Herman Bessels en Mandy Doeve - de project architecten. “De toenmalige bedrijfslocatie van Postuma was een typisch geval van historisch gegroeide huisvesting. Ieder gaatje was in de loop van de jaren gevuld zonder dat duidelijk de vraag was gesteld: hoe zou de ideale structuur eruit zien. Nee, er moest een oppervlak probleem worden opgelost en gaan met die banaan om in groenten- en fruittermen te spreken.

Bij Postuma AGF is daarom meer nog een structuur dan een gebouw gemaakt. Structuren kun je naadloos aanpassen aan een gewijzigde marktvraag. Als architect was het de taak om duidelijk te maken om in structuren te gaan denken en hoe een gebouw te maken dat ook op termijn eenvoudig aan te passen is aan een gewijzigde functie.“

Totaalinvestering
Voor Postuma AGF waren de uitgangspunten bij de bouw dat ze logistiek efficiënt kunnen werken en de koelketen goed kunnen waarborgen. De verkoopafdeling zit dus bewust direct achter de loods, zodat er snel geschakeld kan worden. Bessels: “Doordat Evert Veerman van Aan de Stegge vanaf dag één bij het project betrokken is geweest, is de bekende financiële verrassing die we bij veel projecten zien achterwege gebleven.

Door zoals Postuma te kiezen voor turn-key bouwen, ontstaat er structuur waarbij je als opdrachtgever op ieder moment zicht hebt hoe de uiteindelijke totaalinvestering eruit gaat zien. Je kunt dan sturen op het moment dat het nog mogelijk is. Een meter erbij omdat zaken meevallen, weten wat bepaalde materiaalkeuzes voor consequenties hebben, dit geeft dat je vooraf weet wat je krijgt en wat het kost. Verrassingen zijn uitgesloten.”

Opdrachtgever Erik Postuma is razend enthousiast over het pand. Het is een gebouw met een heldere structuur waarin je weinig verloren uren hebt. Het geeft ook in de uitstraling duidelijk aan waar Postuma voor staat met een paar eigenzinnige elementen, zoals de in het oog springende entreehal in de vorm van een kas. Het nieuwe pand is gevestigd aan de weg richting de Koekoekspolder, vanwaar Postuma veel producten uit de kassen betrekt. “Het kantoor hebben we van een royale entree voorzien zodat deze goed vindbaar is, maar ook om respect voor de klant te tonen. Die heeft de moeite genomen om naar je toe te komen. Vandaar een hal met een uitnodigende entreepartij. De voordeur is de eerste hand die je je klant geeft, aldus de project architecten. “Vanuit het kantoor heb je goed uitzicht op de hal.”

Voedselveiligheid
Voedselveiligheid en hygiëne staan hoog in het vaandel bij Postuma. Bessels: “Dit is bij het ontwerp ook altijd een zeer belangrijk thema geweest. Eén van de belangrijkste zaken bij hygiëne in een fabriek waar veel producten op pallets worden binnengebracht, is het buiten houden van ongenode gasten. Zorg ervoor dat dit ongedierte zich niet in of onder pallets en in holle wanden kan verstoppen en voer dit consequent door. Scheid vuil en schoon. Geen (zand)aardappelen bij gewassen groenten. Vuil en reststromen hebben hun eigen ruimtes en eigen laaddocks.

Tevens is veiligheid een belangrijk item bij het ontwerpen van een warehouse met het breedste totaal assortiment voor iedere groentenspecialist. Bezoekers en heftrucks zijn als water en vuur. Zorg voor een bezoekersruimte, zodat men door een raam zicht heeft op een hal maar niet tussen heftrucks door hoeft te manoeuvreren.”

Het nieuwe distributiecentrum bestaat uit 10.000 m2 inclusief hoofdkantoor met uitbreidingsmogelijkheden voor nog eens 5.000 m2. Het gebouw bevat een gekoeld warehouse, koel- en vriescellen, voorraadcellen, bananencellen, een warme cel voor onder andere exoten, een afgesloten aardappelzone en een afgesloten fustruimte om stofvrij te kunnen werken. Er zijn 5 laaddocks voor inkomende goederen gerealiseerd en 20 voor uitgaande goederen. Het pand wordt verwarmd met restwarmte van de koeling en zijn er 3412 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, waardoor Postuma AGF voor 99 procent zelfvoorzienend is in de benodigde energie. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl 

Voor meer informatie:
Postuma
Manenbergring 2
8271 RX IJsselmuiden
Tel: 038-3370099
Fax: 038-3322610
www.postuma.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.