Tom Vlaemynck, Tomato Masters, over Speedax:

"Meer verkoopbare kilo's zonder in te leveren op smaak"

Tholen - De tomaten uit de kas van Tomato Masters gaan dankzij de goede samenwerking met Coöperatie Hoogstraten direct van de kas naar de retailer. Een nieuw ras introduceren gebeurt daarom altijd in overleg en onder voorwaarde dat de smaak, en met name de Brix, niet minder wordt. Na jaren hetzelfde ras te hebben geteeld, vertelt Tom Vlaemynck over de keuze om nu deels over te gaan op Speedax van Axia Vegetable Seeds.

“Een elegante trostomaat met glanzende kleur. Geknipt voor de fans van een iets stevigere tomaat. Mooi trosvorm en frisse steel.” De manier waarop ze in België de trostomaten uit het Elite-segment van het Flandria kwaliteitslabel omschrijven, is bijna poëtisch. En bij mooie woorden horen mooie tomaten. De aandacht die de telers hebben voor de kwaliteit van het product is dan ook hoog.

“Ook met het ras dat we de afgelopen jaren teelde, waren we niet de hoogste in de kilo’s”, bevestigt Tom, die samen met zijn vader en twee ooms het bedrijf in Deinze runt. “Dat is ook niet ons doel: we zetten echt in op smaak.” Naast de raskeuze gebeurt dat ook met speciale bemesting en wekelijks voert Novacrop Control een bladanalyse uit. “Met de juiste verhoudingen van meststoffen kunnen we meer op smaak sturen.” 

De resistenties: HR: ToMV:0,1,2 / Ff:A-E / Va:0 / Vd:0 / Fol:0,1 / For / IR: On

Stap zetten in productie
Het blijkt ze goed af te gaan. Vorig jaar breidde het bedrijf de kwekerij in Deinze met nog eens, 5,7 hectare uit naar een totaaloppervlak van ruim 16 hectare. In een van de drie kassen wordt met belichting geteeld, in de andere twee vindt een conventionele teelt plaats.

Ondanks dat smaak prevaleert boven productie, hoopt het bedrijf nu in de onbelichte teelt toch een stap te maken in de productie door een deel van het areaal te vullen met Speedax. “Dan gaat het vooral om de verkoopbare kilo’s”, legt Tom uit. “In de afgelopen seizoenen hadden we te maken met scheurende trossen en dat is toch wel een groot nadeel. Ze scheuren net af voordat het product begint te kleuren en dat is feitelijk allemaal energie voor de vuilbak. Toch hebben we ermee gewerkt, want we wilden zeker niet ingeven op de smaak of op de Brix en daarin was het standaardras sterk. Hierin doet Speedax niet onder.”

Speedax in de kassen: "Een generatief open gewas met dik, donkergroen blad", aldus Marco van Hasenbroek van Axia

Opmars in België
Speedax is in Belgie sowieso aan een opmars bezig, vertelt Marco van Hasenbroek van Axia Vegetable Seeds. “De Belgische markt houdt van een kwaliteitstomaat en weet daarom de Speedax te waarderen dankzij een brix die vergelijkbaar is met het huidige hoofdras, de donkerrode kleur en de sterke groene delen. Daarin speelt zeker ook dat de tomaten na bewaring nog steeds zeer goed te noemen zijn.”

Ook het scheuren waar Tom aan refereert – of beter gezegd, het niet scheuren – komt hem bekend voor. “Ook in een warme periode blijft Speedax goed zetten en zijn de vruchten bij oogst van goede kwaliteit en zeker niet scheurgevoelig.”

Vroege productie
“Speedax heeft de eigenschap vroeg in productie te zijn en heeft momenteel meer productie weg dan het huidige hoofdras in het Elite-blok”, vervolgt hij.  Met een gemiddeld vruchtgewicht van rond de 140-145 gram en jointed vruchten wordt het ras in de zomer gedurende zo’n zes weken op zes gesnoeid, de rest van het jaar staat-ie op 5. Opvallend is dat de planten gemiddeld behoorlijk lang zijn. “Maar doordat de plant snel lost (ongeveer 7-8 trossen behanglengte) is de oogsthoogte nog steeds prima.”

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
www.axiaseeds.com
info@axiaseeds.com


Tomato Masters
info@tomatomasters.be
www.tomatomasters.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven