Copa-Cogeca

Luc Vanoirbeek nieuwe voorzitter Copa-Cogeca

Vorige week heeft de Europese werkgroep voor de groenten en fruit-sector van Copa-Cogeca een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter verkozen: Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties en Sergio Tondini van de Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentare.


Luc Vanoirbeek en Sergio Tondini

Samen zullen ze de werkgroep leiden die momenteel te maken heeft met een paar grote uitdagingen in de AGF-sector. De concurrentie noodzaakt de sector om constant achter innovaties en investeringen aan te gaan. Zo moet de sector economisch, sociaal en klimatologisch duurzaam blijven. Een aantal grote uitdagingen staan de sector te wachten zoals de onbalans in de voedselketen en een toenemende competitie op de interne Europese markt. Als gevolg van deze uitdagingen heeft de nieuwe leiding van de werkgroep al een aantal prioriteiten genoemd die in de komende periode de aandacht verdienen.

  • Het onder de aandacht brengen van AGF-organisaties die op een moderne en effectieve manier het marketmanagement kunnen verbeteren en zo de functionaliteit van de agri-foodketen doen optimaliseren en tegelijkertijd ook de oneerlijke handelspraktijken kan bestrijden.
  • Wederkerigheid van de handelsrelaties in de EU moeten onder de aandacht worden gebracht en handelsbarrières moeten worden geëlimineerd tussen de EU en derde landen.
  • Aanpassingen en verzachtende maatregelen om het klimaat te bestrijden moeten onder de aandacht worden gebracht. Steeds meer telers worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden en haar gevolgen. In het bijzonder moet er aandacht komen aan ziektes binnen de AGF en het watertekort.
  • Ervoor zorgen dat de AGF-sector een strategisch belang inneemt in de agricultuur en dat de voedselveiligheid en openbare gezondheid bekend wordt bij de ruim 500 miljoen Europeanen.

De Europese AGF-sector bestaat uit ruim 1,4 miljoen boerderijen die zorgen voor een omzet van 50 biljoen euro. Dat is goed voor 21% van de totale Agri-sector en 30% van de werkgelegenheid in de sector. Het is door dit belang dat de nieuwe top van de werkgroep zich wil focussen op de slagkracht van de sector en de duurzaamheid en de weerstand wil vergroten. AGF moet verder worden gepromoot als onderdeel van een gebalanceerd dieet van de Europese burgers.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven