Vergroening van steden: van wetenschappelijk inzicht naar praktijk

Steden vergroenen? Makkelijker gezegd dan gedaan! Dr. Wiebke Klemm deed onderzoek naar de groene, klimaatbestendige inrichting van steden. In een interview met De Groene Stad vertelt zij hoe we een brug kunnen slaan tussen wetenschappelijke inzichten en de praktijk van vergroening. Hoe zorgen we ervoor dat het bestaande en toekomstige groen meer dan nu bijdraagt aan een gezonde en leefbare stad?

De Groene Agenda maakt de verzamelde kennis over de functionele waarde van groen concreet. En helpt deze om te zetten naar innovatieve toepassingen. Dit levert input voor activiteiten die bijdragen aan het verbeteren van onze leefomgeving. Royal FloraHolland werkt hieraan samen met De Groene Stad.

Passie voor landschapsarchitectuur
Wiebke Klemm: "Het is mijn passie om de buitenruimte in steden aantrekkelijk en functioneel in te richten. Dat is een prettige omgeving om in te wonen, werken en recreëren én een omgeving, die bijdraagt aan een leefbare, gezonde stad. Daarbij hoort onder andere het plannen, ontwerpen en beheren van stedelijk groen voor een meer hittebestendige stad."

Op naar een leefbare stad
"Parken, straatbomen en vegetatie spelen vaak een bijrol bij de ontwikkeling en inrichting van de stad. Stedelijk groen beschouwen we veelal als een 'object' of 'meubilair' dat de openbare ruimte 'mooier maakt' als alle andere ruimtelijke functies al zijn verdeeld. Maar groen betekent veel meer dan het slechts 'mooier maken' van onze steden. Kijk naar alle positieve effecten voor een leefbare en gezonde stad:

  • Stadsklimaat verbetert.
  • Bevordering van de ontmoeting.
  • Vermindering hitte en geluidsoverlast.
  • Vangt overtollig regenwater op.
  • Verhoging van de biodiversiteit.

Deze zogenaamde ecosysteemdiensten worden in talloze wetenschappelijke studies beschreven. De vraag is hoe we het voor elkaar krijgen. En hoe zorgen we ervoor dat het bestaande en toekomstige groen meer dan nu bijdraagt aan een gezonde en leefbare stad?"

Zijn we op de goede weg?
"Ja, afgelopen jaren zijn nieuwe inzichten uit wetenschap en praktijk beschikbaar gekomen. Op basis daarvan kunnen we een vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk van het aanleggen of beheren van groen. Het effectief toepassen van groen begint met het inzichtelijk maken welk type groen hittestress kan verminderen en wateroverlast kan beperken. We zien ook steeds meer dat het onderwerp klimaatadaptatie opgepakt wordt in de hele keten, van boomkwekers, landschapsarchitecten tot groenaanleggers - en beheerders. Nu is het zaak klimaatbestendigheid goed te verankeren in processen en lopende projecten en niet tot slot financiering beschikbaar te stellen."

Is er een rol voor stadsbewoners?
"Jazeker! Alle groene ruimtes tellen mee voor het verlagen van de temperatuur in de stad; maakt niet uit of het gaat om parken, groene trambanen of groene voor- en achtertuinen. Ook bewoners kunnen door hun tuin te vergroenen bijdragen aan een beter stadsklimaat. Alleen mist soms het besef hiervoor. Mijn advies? Inspireer de juiste mensen en geef passende normen mee en draag tegelijkertijd de boodschap wat de toegevoegde waarde van groen is, breder uit! Op dit moment zien bewoners nog te veel de overlast van bomen of groen: 'Het zorgt voor te veel bladeren, vermindert de parkeerplekken of zorgt voor meer vogelpoep'. Stimuleer grondeigenaren om een eigen rol te pakken, bijvoorbeeld door het groener maken van hun voor- en achtertuinen, en zo samen met de gemeente de stad groener te maken!"

De stad van de toekomst
"Wat ik mooi zou vinden is dat groen vanzelfsprekend een integraal onderdeel wordt van steden. Niet alleen het achteraf groen aanleggen en/of voor 'het plaatje'. In de toekomst is het ontwerpen en inrichten van de stad een zaak van het gemengd aanbrengen van water en groen. In mijn ideale stad wordt de samenhang van groene zones en netwerken optimaal benut. Daardoor biedt het mensen een gezonde en leefbare woon- en werkomgeving."

Meer lezen?
Lees het gehele interview met Wiebke Klemm en de richtlijnen uit haar onderzoek ´Clever and cool - Ontwerprichtlijnen voor klimaatbestendig stedelijk groen´.

Bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven