Ferry Visser, chrysantenteler, over Airmix

“Dit systeem is helemaal goud”

Tholen - Het schermdoek gesloten houden en toch ventileren en ontvochtigen is geen uitdaging mee, menen ze bij Van der Ende Groep. Ferry van der Ende: "Dat is waar de Airmix voor ontwikkeld is. De Airmix zuigt bij volledig gesloten doek koele lucht boven het scherm vandaan en blaast dit in de teeltruimte onder het schermdoek. Zo wordt er een optimaal en constant klimaar gerealiseerd. We krijgen steeds meer verzoeken om de Airmix te leveren.”

Bekijk hier de fotoreportage


Lex van der Ende samen met Jerry van der Knaap van Kwekerij Opstal en Edwin Huisman van Huisman Chrysanten

Gisteren werd er door Van der Ende Groep een seminar georganiseerd met de naam ‘Beter klimaat met gesloten scherm’. Het animo was groot voor deze bijeenkomst. Ongeveer 80 mensen kwamen luisteren naar de presentaties van Peter van Weel, Rob van Hulzen, Ferry van der Ende (Van der Ende Groep), Kevin Kuivenhoven (A1 Tuinbouwtechniek) en Tom Markus (Stolze).


De mannen van Zentoo kwamen ook een kijkje nemen en deden voordat het begon een bakkie met Johan van Erven van de Ridder. Van links naar rechts, Patrick van Uffelen, Barry Middelburg, Mart Krijger, Johan van Erven en Ron Ammerlaan

Wat betekent de installatie van Airmix voor het scherm?
Kevin Kuivenhoven van A1 Tuinbouwtechniek roept meteen: ”Voor de installatie? Nou … niets. Aan de installatie verandert helemaal niets.” Het gaat er wel om dat het confectiegat in het schermdoek naadloos aansluit met de Airmix. Dat is van groot belang. “Wij zijn vanaf het begin af aan betrokken bij de ontwikkeling van Airmix. Ik kan wel zeggen dat wij de meeste ervaring hebben. Samen met Van der Ende hebben we een manier ontwikkeld om dit nauwkeurig te kunnen maken. En dat is van wezenlijk belang. Als dit niet goed gebeurt, werkt het systeem niet.”

Wat betekent een Airmix-systeem voor de teler?
Het systeem wordt aangesloten op de klimaatcomputer en de metingen van de klimaatcomputer worden in het Airmix systeem vertaald naar een bepaalde klepstand. “Er zit een meetbox boven het doek en een meetbox onder het doek,” zegt Tom. “De Airmix bepaald aan de hand van de luchtvochtigheid en temperatuurverschillen tussen de metingen van deze boxen hoe de luchtstroom te beïnvloeden om zo een bepaalde luchtvochtigheid en temperatuur voor elkaar te krijgen.”

Foto rechts: Tom Markus

Bij installatie van het Airmix systeem wordt rekening gehouden met de systemen die zich al wel of niet in de kas bevinden, zodat het meteen goed aansluit op het bestaande netwerk.


Thijs van Giezen samen met Koen Kreling van Diamond Flowers, Michel Grootscholten van kwekerij MG Grand en Aad Vreugdenhil van kwekerij Vreugdenberg / SV.CO

Ferry Visser, chrysantenteler, is Airmix-fan van het eerste uur. Toen Tom Markus van Stolze Installatietechniek, kort na installatie van het systeem bij chrysantenkweker Ferry Visser gebeld werd met de woorden ‘Ik hoop dat je veel tijd hebt vrij gemaakt in je agenda’, dacht Ferry even dat het mis was. Het tegendeel was waar.  Ferry belde enkel om Tom te bedanken: “Dit systeem is helemaal goud.”


Michel Poeleman, die vooral bezig is in de offshore voor Van der Ende, samen met rozenkweker Koos van den Nouweland van Marjoland

Bekijk hier de fotoreportage

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
www.vanderendegroep.nl
Tel.: 0174 51 50 50

Rob van Hulzen
rvh@vanderendegroep.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven