Tomatentelers Gebr. Koot:

"Zuurstof in de mat betekent gezonde wortels"

Gebr. Koot is een tomatenbedrijf uit Poeldijk, Westland. Gebroeders Koot zijn aangesloten bij Prominent en ze telen het ras Brioso. In totaal worden er 2 ha belichte en 3 ha onbelichte tomaten geteeld. Eigenaar en teler Geert Koot is altijd bezig met zijn bedrijf en met zijn planten en dus ook met zuurstof in de mat.

Zuurstof in de mat
Geert Koot: ”Een mooi product telen en een goede productie draaien is topsport. Net als een topsporter moet de plant in uitstekende conditie zijn om het hele jaar door maximaal te presteren. We kennen daarvoor de meeste ingrediënten wel en voor mij is zuurstof altijd een belangrijk ingrediënt geweest. Zuurstof in de mat betekent gezonde wortels en gezonde wortels betekent een gezonde plant die goed kan presteren."

Hij vervolgt: "Toen Moleaer mij vertelde over de unieke eigenschappen van zuurstof nanobubbles en me liet zien wat ze konden bereiken in diverse teelten, wilde ik dan ook graag meedoen aan een pilot. Royal Brinkman heeft op mijn bedrijf 2 zuurstof nanobubble generatoren geplaatst. Eén nanobubble generator circuleert nu het water van de schoonwatertank, de andere dat van de draintank. In beide tanks worden nu zuurstof nanobubbles geïnjecteerd. Vanaf het moment dat de apparaten aan gingen, zag ik het zuurstofgehalte in de tanks omhoog gaan. Echt bizar." 

Schoolvoorbeeld
Michiel de Jong van Moleaer: “Wat we bij Geert doen, is eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe het bij bijna alle substraatbedrijven kan gaan. Onze apparaten circuleren water uit een tank waarbij er zuurstof nanobubbles worden geïnjecteerd."

Uit onafhankelijke testresultaten is gebleken dat er per milliliter water tot wel 1 miljard nanobubbles in het water geïnjecteerd worden. "Je kunt je dus voorstellen hoeveel nanobubbles er in een gemiddelde watertank zitten. De werkelijke waarde zit hem in de eigenschappen van deze extreem kleine belletjes. Die bubbles hebben licht oxiderende eigenschappen, waardoor ze het water reinigen, net als alle oppervlakken die ermee in aanraking komen, zoals de binnenkant van de leidingen. Daarnaast betekent het dat er een enorm reservoir aan beschikbare zuurstof tot in de mat komt."

"Nanobubbles zijn namelijk zo klein, dat ze niet meer opstijgen. Ze blijven aanwezig in het water en kunnen zo het beschikbare zuurstofgehalte op een hoger niveau brengen en houden dan welke andere methode ook. Dat is een heel natuurlijke afweer gebleken tegen uitbraken van ziekteverwekkers en tegen algen. Zo hebben we de draintank bij gebr. Koot week na week steeds helderder zien worden." 

Geen waterstofperoxide meer
Geert, “Vanaf het moment dat de Moleaer nanobubble generatoren aan gingen, ben ik gestopt met de toediening van waterstofperoxide. De EC waardes in mijn mat zijn zeer stabiel gebleven de gehele zomer. Geen pieken en dalen die leiden tot groeiproblemen, dat kan net die laatste paar procent zijn." 

Hij vertelt dat hij de afgelopen jaren gewend was om middelen in de mat bij te voegen, voor een gezond bacterieel en schimmelleven. "Zodat onder meer crazy roots minder voorkomt. Dat heb ik deze zomer nog niet gedaan en tot nu toe gaat het heel goed."

Voor de pilot schommelde het zuurstofpercentage in het water tussen de 20% en 75%. "Met de Moleaer nanobubble generatoren is dat continu boven de 200%. Dat geeft mij een gerust gevoel want ik heb gewoon hele gezonde wortels. Mijn planten zijn vitaal en weerbaar. De nanobubble generatoren verdienen zich al terug uit de kostenbesparingen van de waterstofperoxide en de schimmels en bacteriën. Iedere procent meer productie, of minder verlies natuurlijk, is dan gewoon winst."Voor meer informatie:
Michiel de Jong (e-mail
Moleaer
2441 W 205th St,
Suite C105
Torrance CA 90501
+1 (424) 558-3567
info@moleaer.com
moleaer.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven