Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris de Smet, Koppert Biological Systems:

"Daling biologische gewasbescherming in Spaanse tomaten komt vooral door krimpend areaal"

Het gebruik van gewasbescherming bij de meeste soorten gewassen in Almeria groeit, zo zegt Kris De Smet van Koppert. In de analyse van Cajamar over het 2017/2018 seizoen in Almeria staat dat het algehele gebruik van biologische gewasbescherming iets is gedaald, maar ook dat bij de meeste gewassen het gebruik van biologische bescherming is toegenomen. De grootste afnames waren bij meloen, watermeloen en tomaat, en deze gewassen brachten het gemiddelde dan ook flink naar beneden. Kris: "Dit seizoen lijkt het gebruik bij tomaten ook weer iets te stijgen."

Minder tomaat, meer van de rest
De media-aandacht voor biologische gewasbescherming helpt daarnaast ook niet echt. Om de één of andere reden wordt de afname in het tomatenareaal in dezelfde adem genoemd als de afname van biologische gewasbescherming, wat de sector in een negatief daglicht plaatst en dit irriteert Kris.

“Het gaat eigenlijk erg goed met de sector. De alarmerende berichten hebben het voornamelijk over de daling in het gebruik van biologische beschermingsmiddelen bij tomaten," zegt hij. "De laatste jaren is hier veel over geschreven, maar het meeste komt neer op een daling in de hoeveelheid tomaten. Hier zijn veel verschillende redenen voor. Tomaten zijn een redelijk moeilijk gewas wat biologische gewasbescherming betreft. Over het algemeen zien we dat er wat groei is in de hoeveelheid gewasbescherming die bij tomaten worden gebruikt."

Kris gaat verder: “Het is waar dat het gebruik van biologische gewasbescherming bij tomaten in Almeria was afgenomen, maar op dit moment neemt dit weer toe. Vorig seizoen hadden veel telers problemen met de tomaatmineermot, omdat niet-natuurlijke gewasbescherming hier niet tegen helpt want de plaag wordt hier resistent tegen. Daarom krijgt biologische gewasbescherming dit seizoen weer meer aandacht."

Het gebruik van biologische gewasbescherming bij tomaten stijgt nu weer, maar tomaten worden als gewas steeds minder belangrijker voor de regio. "Tomaten zijn een gewas die in veel landen worden geteeld, zowel in Europa als Noord-Afrika, dus er is veel concurrentie; dit betekent dat de aandacht van telers gaat verschuiven," zegt Kris. “En we zien dat andere gewassen, zoals komkommer en aubergine, steeds vaker worden geteeld met biologische gewasbescherming. Dit jaar verwachten we deze verandering ook bij courgette te zien."

Beter voor de teler
Waarom stappen zo veel van deze telers over op biologische gewasbescherming? "Mensen denken altijd dat de belangrijkste reden dat telers overstappen op biologisch is omdat consumenten hierom vragen, maar volgens mij is dat niet de belangrijkste reden," zegt Kris. “Wanneer niet-natuurlijke gewasbescherming wordt gebruikt, kan het lastig zijn om van bepaalde plagen af te komen, en biologische gewasbescherming biedt hiervoor een uitstekend alternatief. Daarnaast blijft er weinig residu over, wat prettig is voor telers. Het aanbrengen van beschermingsmiddelen is niet leuk, maar wordt nu wel als noodzakelijk gezien."

De biologische markt
De biologische teelt in Almeria is ook enorm toegenomen. "Deze groei is ook goed voor ons, omdat ze veel meer van onze biologische gewasbescherming nodig hebben als ze biologisch telen," zegt Kris. “In Spanje heb je een EKO-certificaat nodig om biologisch te telen, wat betekent dat je moet voldoen aan een aantal strenge regels. Toch is het in Spanje wel relatief eenvoudig om van de traditionele teelt over te stappen op de biologische teelt, omdat de teelt hier voornamelijk plaatsvindt in de grond. In Nederland wordt bijvoorbeeld veel meer op substraat geteeld, wat betekent dat telers veel veranderingen moeten doorvoeren als ze biologisch willen gaan telen. Aan de algemene infrastructuur van de kassen in Spanje hoeft weinig veranderd te worden bij een overstap, wat dit veel eenvoudiger maakt."

Volledige bescherming
Er moet volgens Kris gewasbescherming zijn voor alle potentiële problemen die biologische telers tegen kunnen komen. "Het is belangrijk om te benadrukken dat we nu ook steeds meer bescherming bieden tegen andere soorten plagen die voorkomen bij de gewassen waarmee we werken. Ook zijn we nu bezig met een speciaal soort biologische gewasbescherming voor in de grond, microbiologie. Dit helpt ons om gewassen te beschermen tegen ziekten en andere plagen."

Duwtje uit Europa
Sinds de installatie van de nieuwe Europese Commissie zijn er  uitlatingen gedaan vanuit Brussel en Straatsburg over dat de teeltsector meer duurzame oplossingen moet gaan gebruiken. Dit is natuurlijk ook goed nieuws voor de degenen op de biologische markt. "De Spaanse overheidsorganen proberen de sector te motiveren om duurzamer te zijn, maar hun pogingen kunnen soms een beetje misplaatst zijn," zegt Kris. "Wanneer ze bijvoorbeeld zeggen dat het gebruik van biologische gewasbescherming is verminderd, is dit bedoeld als een duwtje om de sector in beweging te laten komen, maar vaak heeft dit het tegenovergestelde effect."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com

Publicatiedatum: