Limgroup presenteert tweede aardbeienras uit veredelingsprogramma op aanstaande Fruit Attraction

“Met de Limvalnera richten we ons nadrukkelijk op de mediterrane teeltgebieden”

Tholen - Limgroup zal tijdens de aanstaande Fruit Attraction haar nieuwste aardbeienras uit het eigen veredelingsprogramma presenteren. Onder de naam Limvalnera lanceert de Limburgse veredelaar in navolging van de Limalexia alweer het tweede ras. “Met ons nieuwe ras zullen we ons met name richten op de mediterrane teeltgebieden, in het bijzonder het Zuid-Spaanse Huelva en Andalusië”, aldus productspecialist Jos Aben.


De Limvalnera (vernoemd naar een Spaanse bergketen) is behalve in Zuid-Spanje ook in Zuid-Italië en Griekenland getest. Het ras vertoont grote optische overeenkomsten met Noord-Europese rassen en heeft een doorsnee vruchtgewicht van 30 gram. 

De Limvalnera is reeds uitvoerig getest door diverse telers in Zuid-Spanje, het grootste aardbeienteeltgebied in Europa. Limgroup beschikt hier over diverse onderzoeksfaciliteiten en overige partners. Afgelopen seizoen volgde de ultieme test voor het nieuwe veredelingsras. “In deze laatste testfase hebben we grotere percelen bij onze testbedrijven kunnen realiseren met goede resultaten tot gevolg. Nu zijn we klaar voor de eerste oogst en zullen er vanaf december meer dan een miljoen planten geoogst worden. Overigens is de Limvalnera een open ras: Dat betekent dat er geen exclusieve teeltrechten zijn toegekend aan contracttelers van de grotere coöperaties, maar dat het ras ook bedoeld is voor de vrije markt.”

Draagvlak binnen de gehele keten
“Limgroup heeft in de aspergesector reeds een goede naam verworven. Met ons aardbeienveredelingsprogramma staan we uiteraard pas aan het begin hiervan: Om die reden introduceren we een ras pas als we zeker weten dat er voldoende draagvlak op de markt is”, aldus Aben. Vanuit die gedachte wordt behalve naar teeltsystemen ook nadrukkelijk naar de uiteindelijke afzetmarkt gekeken. “Het eindigt voor ons niet bij de plantenkweker, maar we gaan al in een vroeg stadium naar de diverse retailketens.”

Vitaal en hittetolerant
De Limvalnera wordt – conform het Spaanse hoofdseizoen – begin oktober geplant, waarna de eerste vruchten medio december klaar zijn voor de oogst. Daarna loopt de productie langzaam op, waarna het hoofdseizoen tussen maart en mei plaatsvindt. Om die reden is het ras tijdens het ontwikkelingsproces nadrukkelijk getest op hittetolerantie met succesvol resultaat. Ook is het ras goed bestand tegen diverse gewasziekten – waaronder Phytophthora – die bij reeds bestaande rassen in Spanje niet zelden voor hoge uitvalpercentages zorgen. “De markt vraagt simpelweg om vitale aardbeienrassen: Dit in combinatie met een relatief hoge netto opbrengst per plant van circa 1 kilogram maakt de Limvalnera tot een interessante aardbei.”

Het overgrote deel van de oogst zal uiteindelijk naar West-Europa – met name Benelux en Duitsland – geëxporteerd worden. “We werken samen met de twee grootste teeltcoöperaties van Zuid-Spanje, die zich voornamelijk op export richten. Daarnaast vraagt de Spaanse markt eerder een grote, crispy aardbei, terwijl ons ras optisch eerder aan de Noord-Europese normen voldoet en zoeter van smaak is. De Limvalnera bereikt gedurende de oogst ook een steeds hogere brixwaarde. De gedachte achter het ras is ook om de West-Europese consument ook buiten het eigen seizoen een smaakvolle aardbei te bieden die niet onder doet voor de binnenlandse aardbei.”

Limgroup is als standhouder aanwezig op de aankomende Fruit Attraction (22-24 oktober in Madrid) op stand nr. 9E05

 


Jos Aben direct na afloop van de presentatie van de Limalexia, het eerste ras uit het veredelingsprogramma van Limgroup. Die vond plaats tijdens de ExpoSE in Karlsruhe (november 2018). De Limvalnera zal op de eerste beursdag van de Fruit Attraction in Madrid (22 oktober, 13.00 uur) worden geïntroduceerd op de stand van de Spaanse teeltcoöperatie Cuna de Platero, partner van het eerste uur.

Voor meer informatie:
Jos Aben - Product Specialist Strawberry
Limgroup
Veld Oostenrijk 13, 5961 NV Horst (NL)
T: +31 (0)77 397 99 00
info@limgroup.eu    
www.limgroup.eu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.