De Europese Commissie heeft Coroos en Groupe CECAB beboet met in totaal 31,647 miljoen euro wegens inbreuk op de Europese mededingingsregels. Bonduelle is geen geldboete opgelegd omdat het het bestaan van het kartel aan de Europese Commissie heeft onthuld. De Europese Commissie stelt dat Bonduelle, Coroos en Groupe CECAB gedurende meer dan 13 jaar aan een kartel deelnamen voor de levering van bepaalde soorten groentenconserven aan detailhandelaren en horecabedrijven in de Europese Economische Ruimte. De 3 bedrijven hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en hebben met een schikking ingestemd.
Het doel van de drie bedrijven die bij het kartel betrokken waren, was hun positie op de markt te veilig te stellen of te versterken, de verkoopprijzen te handhaven of te verhogen, de onzekerheid met betrekking tot hun toekomstig commercieel gedrag te verminderen en de voorwaarden voor afzet en handel in hun voordeel af te spreken en te controleren. Om dit doel te bereiken, stelden de bedrijven prijzen vast, spraken zij marktaandelen en volumequota af, verdeelden zij klanten en markten onder elkaar, coördineerden zij hun offertes in aanbestedingen en wisselden zij commercieel gevoelige informatie uit. De inbreuk bestreek de gehele Europese Economische Ruimte en duurde van 19 januari 2000 tot 11 juni 2013 voor Bonduelle, en tot 1 oktober 2013 voor Coroos en Groupe CECAB.
Drie overeenkomsten
Uit het onderzoek van de Europese Commissie bleek dat er sprake was van één enkele inbreuk, die uit drie afzonderlijke overeenkomsten bestond:
- Een overeenkomst betreffende private label verkopen van groenteconserven zoals sperziebonen, doperwten, doperwten en wortelen en groenten macedoine aan detailhandelaren in Europa;
- Een overeenkomst betreffende private label verkopen van maïsconserven aan detailhandelaren in Europa;
- Een overeenkomst betreffende zowel verkoop onder eigen merk als private label verkopen van groenteconserven aan detailhandelaren en aan de horecasector specifiek in Frankrijk.
Zaak tegen Conserve Italia loopt nog
Coroos nam alleen aan de eerste overeenkomst deel, terwijl Bonduelle en Groupe CECAB aan de 3 overeenkomsten deelnamen. In het kader van hetzelfde onderzoek opende de Europese Commissie een procedure tegen een vierde bedrijf, Conserve Italia. Dit schikkingsbesluit heeft geen betrekking op Conserve Italia en het onderzoek zal daarom voor dit bedrijf worden voortgezet volgens de standaardprocedure voor kartels.
Lagere boetes
Op grond van de clementieregeling van 2006 van de Europese Commissie heeft Bonduelle volledige immuniteit gekregen voor het onthullen van het bestaan van het kartel waardoor het bedrijf een geldboete van ongeveer 250 miljoen euro heeft vermeden. Coroos en Groupe CECAB hebben verminderingen van hun geldboeten gekregen voor hun medewerking aan het onderzoek. Daarnaast heeft de Europese Commissie de geldboetes met 10% verminderd, omdat zij hun deelneming aan het kartel en hun aansprakelijkheid in dit verband hebben erkend.
Bron: Europese Commissie