donderdag 3 oktober open dag Axia Vegetable Seeds in World Horti Center

Arbeid, productie, houdbaarheid en smaak kernpunten bij nieuwe tomatenrassen

Tholen - Een grof tros die op alle vlakken een stapje interessanter is dan het standaardras, een santa met goede smaak en een hoge productie en een troscherry die je qua smaak van je voeten blaast. Het zijn drie van de diverse noviteiten die Axia Vegetable Seeds laat zien op de open dag voor telers. Die wordt donderdag gehouden in het World Horti Center. Een voorproefje.

Mixverpakkingen
Hoewel nog niet zo ver doorgevoerd als in de Amerikaanse markt, waar de mixverpakkingen niet aan te slepen zijn, zijn de gekleurde troscherrytomaten ook in Nederlandse markt met een opmars bezig. In de demokas van Axia Vegetable Seeds zijn er genoeg te vinden: gele, oranje, bruine, witgele, allemaal cherry’s die zowel voor los als aan de tros te telen zijn.

Troscherry Xavy (14 a 15 gram) zal dit jaar zijn opmars maken in binnen- en buitenland. Daarin is vooral de smaak van belang. “Uniek aan de Xavy is dat-ie zijn smaak behoudt en zelfs iets beter wordt na oogst”, vertelt Cees Kortekaas. “Dat is belangrijk voor de uiteindelijke consument: die eet de tomaten niet direct na oogst, maar pas nadat deze de keten door is gegaan en dat kan zo een week duren. Daar komt meer en meer aandacht voor.” 

Smaaksegment
Een andere uitschieter in het smaaksegment is de HTL1709081. “Zo’n smaak ben je bijna niet gewend van zo’n tomaat. De smaak is opgebouwd uit een mooie balans van brix, zuur en kruidige nasmaak. Uniek in zijn soort.” Deze gaat nu de proeven in, net als Santa HTL1708146. “Goede smaak en hoge productie”, vat René Zwinkels kort en bondig samen. 

HTL1709081  


HTL1708146  

De specialties maken naar verwachting een kleine groei door komend jaar. De nieuwbouw in Nederland vindt plaats in grof tros. Tegelijkertijd verschuift er wat areaal grof tros naar specialties. In de Belgische markt komt er ook weer wat areaal bij. Die markt groeit al jaren gestaag.

Arbeid en productie
In de Nederlandse markt blijven voor het segment grof tros arbeid en productie een belangrijke rol spelen. “Dat zijn de Key-points. Tot drie cijfers achter de komma wordt er gerekend”, vertelt Marco. En daarin hebben ze een interessante noviteit: de HTL1505394, een grof-tros. “In alles is-ie iets beter dan het huidige standaardras”, vat Marco samen. “De HTL1505394 heeft een hogere productie, betere kwaliteit en ook smaak en kleur zijn beter.” Het ras is nu pre-commercieel en gaat de proeven in.

In de demokassen van Axia zijn verder natuurlijk ook de vertrouwde namen te vinden: Axxy, Axiradius, Mediax Sunmax en de Xandor. Ook die liggen, net als talloze proefrassen aanstaande donderdag in het World Horti Center. 


HTL1505394 

ToBRFV
Naast enthousiasme over de mooie nieuwe rassen is er echter ook minder leuk nieuws wat op het moment wel van belang is voor de veredelingsbedrijven. Plantgezondheid en resistentie staan al jaren hoog in het vaandel bij de veredelaars. Het ToBRF virus is daarin een relatief nieuw, maar heel belangrijk onderwerp vanwege de uitwerking die het virus heeft op de sector. Telers houden hun deuren liever dicht en zijn terughoudend in het bezoeken van andere proeven en kassen. “Mede daarom houden we de open dag in het World Horti Center”, vertelt Cees. “Individueel kunnen telers op bezoek komen in de demokas. Dan kunnen we zelf ook goed controle houden op iedereen die de kas in en uitgaat en ik ben ervan overtuigd dat daarmee het virus buiten te houden is.” 

Met video’s op YouTube, met uitgebreide data over de rassen en de prestaties houden ze telers verder zo goed mogelijk op de hoogte van de noviteiten en ontwikkelingen gedurende het seizoen, ook zonder dat een bezoek aan een kas noodzakelijk is. 

Toch is er is meer aan de hand. Voor het veredelingsproces zijn proeven bij telers van het grootste belang. Dit jaar is het wegzetten van proeven moeilijker dan andere jaren, vanwege de angst voor het virus. “Dat belemmert de vooruitgang van de sector en uiteindelijk de introductie van nieuwe rassen. We proberen onze proeven zo objectief mogelijk te doen, maar het blijft anders in de praktijk”, vat Cees samen. “We willen rassen blijven ontwikkelen die breed in de markt verbeteringen kunnen betekenen voor telers, voor de sector. De input vanuit die sector is daarom onmisbaar.”

Bezoek de open dag van Axia Vegetable Seeds op donderdag 3 oktober in het World Horti Center in Naaldwijk van 15.00-17.30 of maak een afspraak voor een bezoek aan de demo-kas.

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
Burgemeester Elsenweg 53
2671 DP Naaldwijk
Telefoon: 0174-255255
E-mail: info@axiaseeds.com

Marco van Hasenbroek
Telefoon +31 651 402 973
E-mail     marco@axiaseeds.com 

Rene Zwinkels
Telefoon +31 628 805 827
E-mail     rene@axiaseeds.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven