In Osterweddingen wordt tot aan kerst lokaal fruit geoogst

Hightech-kas overbrugt het seizoen

In het Duitse Osterweddingen startte de afgelopen dagen de eerste oogst van aardbeien uit de kas. "Op andere plaatsen eindigt het seizoen. Met behulp van hightech kunnen wij de planten ook vanaf de herfst optimale omstandigheden bieden", zegt Ulrich Wagner, directeur van Wimex Agrarprodukte Import und Export GmbH (Wimex). 

Het bedrijf, dat gevestigd is in Baasdorf (Sachsen-Anhalt), heeft de installatie in december 2018 overgenomen uit een faillissementsboedel van een Nederlandse investeerder. Sinds enkele weken groeien daar nu circa 160.000 aardbeienplanten van het ras 'Elsanta', die bijzonder goed smakende aardbeien produceert. De duidelijk uitbreiding van het seizoen wordt mogelijk gemaakt door een hoog moderne uitrusting in de kasinstallatie van het middenstandsfamiliebedrijf. 

Hightech teeltprocedure
De aardbeienplanten nemen momenteel ongeveer één vierde van het oppervlak in beslag in de 63.000 vierkante meter grote hightech kas. Ze sluiten het gat tussen andere culturen tijdens het jaarverloop. Na de oogst krijgen de planten een rustpauze; licht en temperatuur worden hiervoor naar winterse waarden teruggebracht. In februari begint vervolgens de volgende groeiperiode. Hierbij ondersteunt een speciale LED-verlichting: deze wordt zo ingeschakeld dat het natuurlijke daglicht naar minimaal twaalf uur verlengd wordt. Dan krijgen de aardbeienplanten eerder bloesem - en begin april kunnen dan weer de eerste rijpe aardbeien geplukt worden.

Voedingsmiddelen daar telen waar ze nodig zijn, is voor de Wimex Group een belangrijk uitgangspunt dat men consequent naleeft. Onder de merknaam Bördegarten organiseert het bedrijf de teelt van meer dan twintig groentensoorten, deels op eigen arealen met vaste medewerkers. De teelt in Duitsland maakt niet alleen korte afstanden tot aan de consumenten mogelijk, maar garandeert ook een hoge kwaliteitsstandaard die regelmatig gecontroleerd wordt door autoriteiten en branchespecifieke organisatie.

Duurzame verwarming en irrigatie
Dan rest nog de vraag hoe duurzaam het verwarmen van een kas in de koude maanden van het jaar is: "Wij gebruiken de afvalwarmte van een aangrenzend industriebedrijf, met dit bedrijf zijn we via een speciale leiding verbonden", legt Jos Houwen uit. Dat is ecologisch en economisch zinvol, want anders zou de warmte ongebruikt wegstromen. Voor de irrigatie maakt het bedrijf voor circa 80 procent gebruik van regenwater, dat vanaf de daken naar tanks geleid wordt en daar wordt opgeslagen. Doordat een procescomputer de klimaatomstandigheden voor iedere plantensoort specifiek stuurt, ligt de waterbehoefte van de gecontroleerde teelt onder glas duidelijk lager dan bij de teelt in de volle grond.

Door de hightech kas versterkt de Wimex Group haar competentie bij de teelt van groenten en fruit. Voor de afzet zet het bedrijf in op een nauw partnerschap met de grote handelsketens. "Een hoge kwaliteit van de producten en een betrouwbare levering zijn hierbij bijzonder belangrijk", onderstreept Ulrich Wagner, die als directeur persoonlijk de contacten met de afnemers onderhoudt. Het kader van de handel vereist tegenwoordig dat leveranciers grote hoeveelheden van uniforme kwaliteit in de gewenste verpakkingshoeveelheid en op een duidelijk gedefinieerd moment ter beschikking kunnen stellen.

Voor meer informatie:
Bördegarten Gemüse Vertriebsgesellschaft mbH
Köthener Str. 7 a
06369 Köthen (Anhalt) OT Arensdorf
Telefoon: 03496-3033 10
Telefax: 03496-3033 141
E-mail: mail@boerdegarten.de  
www.boerdegarten.de    

WIMEX Agrarprodukte Import und Export GmbH
Feldstraße 5
06388 Baasdorf
Telefoon: +49 (0)3496 400-30
Telefax: +49 (0)3496 400-330
E-mail: info@wimex-online.de  
www.wimex-online.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven