Het totale biodynamisch areaal groeit sneller dan het aantal bedrijven

Biologisch dynamisch areaal in 2018 met 9% gestegen

Het biodynamische areaal in Nederland blijft toenemen. Een van de oorzaken hiervan is de toenemende vraag naar Demeter producten uit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar 781 hectare, ruim 10% van het totale biologische areaal en 0,4% van het totale landbouwareaal in Nederland. Het aantal biodynamische landbouwbedrijven in Nederland steeg van 138 naar 143 en het aantal licentiehouders voor handel en verwerking nam toe van 71 naar 76. De gezamenlijke omzet, die de licentiehouders in 2018 hebben gerealiseerd uit de verkoop van Demeter producten, was 17,3 miljoen euro. Dit is een stijging van 2,9%.

De bedrijven, die in omschakeling zijn naar biologisch of biodynamisch, zijn in de areaalcijfers meegeteld. Het gemiddeld areaal van een biologisch dynamische bedrijf groeide met 5% naar 53 hectare. Het totale biodynamisch areaal groeit sneller dan het aantal bedrijven. 

Toegang tot grond
Een ernstig probleem voor jonge telers met een biologisch dynamisch bedrijf blijft de toegang tot grond. Stichting Grondbeheer zet zich in om grond te verwerven die blijvend aan biologisch dynamische telers wordt verpacht voor reële bedragen. In 2018 is het areaal van Grondbeheer met 70 hectare gestegen naar 324 hectare.

Handel en verwerking van Demeter
In 2018 kregen 14 nieuwe handels- en verwerkingsbedrijven een Demeter licentie. Ook vielen er 9 licentiehouders af. Dit lag deels aan de fusies en deels aan de omzet, die voor hen te gering was. Het aantal licentiehouders groeide daarmee van 71 naar 76. De gezamenlijke omzet die de licentiehouders in 2018 hebben gerealiseerd was 17,3 miljoen euro. Dit is ten opzichte van het jaar 2017 een stijging van 2,9%. Die groei wordt gerealiseerd door de handels- en verwerkingsbedrijven; bij boerderijverwerkers is er een daling van de omzet. Een grove schatting van de biodynamische consumentenbestedingen ligt om en nabij de 160 miljoen euro.

Zie voor meer informatie de Demeter Monitor over biodynamische landbouw en voeding 2018/2019.

Bron: Demeter


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.