Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Elektrificatie door retrofit bestaande gasketels economisch nog niet haalbaar

Het ombouwen van bestaande gasketels naar een hybride ketel met een ingebouwde elektrische verwarmingselement is mogelijk een optie om het gebruik van aardgas te verminderen en daarmee de CO2 uitstoot en ook NOx uitstoot te beperken.

Deze ketels kunnen flexibel opereren en reageren wanneer bijvoorbeeld de elektriciteitsprijzen laag zijn, als er een overschot is aan duurzame elektriciteit. En retrofitten van bestaande gasketels is mogelijk goedkoper dat het plaatsen van een nieuwe elektrische boiler. Een consortium, met onder andere TNO, Glastuinbouw Nederland, Eneco, Branche vereniging voor Oliën en vetten (MVO), Ketelbouwer Cal Trading en elektrowarmte ontwikkelaar Huikeshoven, heeft met financiering vanuit de Topsector Energie onderzoek gedaan naar de technische en economische haalbaarheid van deze oplossing.

Technisch haalbaar
In het project zijn verschillende ketels onderzocht, waaruit bleek dat alleen ketels groter dan 5 MW in potentie genoeg ruimte hebben om een elektrisch element in te retrofitten. Naast ketels voor de voedingsmiddelenindustrie en warmtenetten is ook een case in de glastuinbouw onderzocht. Het blijkt dat het technisch goed mogelijk is om in een bestaande gasketel van 7 MW in totaal 900 kW aan elektrische verwarmingselementen te plaatsen. De investeringen worden daarbij geschat op € 210.000, deze kosten zijn vergelijkbaar met het plaatsen van een separate elektrische weerstandsboiler.

Economisch nog niet haalbaar
Het blijkt dat op dit moment het verschil tussen de gasprijs en de elektriciteitsprijs te groot is voor een positieve businesscase in de glastuinbouw. Dit komt mede door het lage aantal draaiuren dat kan worden behaald in de gasketel en doordat de capaciteitstarieven hoog zijn. Een hoog aantal draaiuren, lagere nettarieven, verandering van de energieprijzen en/of stimuleringsmaatregelen zijn nodig om de optie economisch haalbaar te maken.

bron: kas als Energiebron

Publicatiedatum: