Ido Yaari van Arava Export Growers

Toenemende vraag naar Thaise basilicum

Dankzij een combinatie van vollegrond- en kasteelt is Israël in staat om jaarrond kruiden te telen en exporteren. Het in Israël gevestigde Arava Export Growers, dat afdelingen heeft in Nederland en New York, exporteert een breed scala aan producten, variërend van wortelgewassen tot aan fruit, groenten en kruiden. Hoewel het bedrijf tegenwoordig een groot aantal producten teelt en exporteert, begon het in de jaren tachtig van de vorige eeuw als teler van kruiden en paprika's.

Ido Yaari, hoofd van de bedrijfsonderdelen: "We werken in Israël samen met een groep telers maar we importeren ook kruiden uit Kenia en Tanzania. We telen meer dan 40 verschillende soorten kruiden maar ons belangrijkste product is basilicum, dat we ook op grote schaal biologisch telen. We hebben gemerkt dat de populariteit van Thaise basilicum, die een andere geur en aroma heeft dan de vertrouwde basilicum, de laatste tijd toeneemt."

Het bedrijf biedt ook meer dan 20 soorten eetbare bloemen aan. "We zetten deze met name in Europa af maar we exporteren ook naar het Verre Oosten en Canada. We verkopen onze eetbare bloemen vaak op dezelfde markten en soms zelfs aan dezelfde klanten als die onze kruiden afnemen. De markt voor eetbare bloemen is niet echt in beweging. De markt is stabiel zonder echte ups en downs," legt Ido uit. 

De kruiden worden allemaal vers gesneden en verpakt in milieuvriendelijke verpakkingen. Ido licht dit toe: "De kruiden worden per kilo los in dozen verkocht maar ons bedrijf beschikt over de mogelijkheid om de kruiden te verpakken volgens de wensen van de verschillende klanten. We merken dat klanten in toenemende mate belangstelling hebben voor verpakkingen waarin zo min mogelijk plastic in is verwerkt. Dit zien we met name binnen het segment biologische producten. Klanten die deze producten kopen, zijn meestal ook meer geïnteresseerd in ecologisch verantwoorde verpakkingsalternatieven."

Hoewel het bedrijf al tientallen jaren kruiden verkoopt, zijn paprika's momenteel haar voornaamste productcategorie. "We exporteren rond de 30% van alle paprika's die in Israël worden geteeld en het overige deel wordt door tien andere bedrijven geëxporteerd. Dit betekent dat we minimaal tweemaal zo groot zijn als de meeste grote telers." Arava teelt zowel biologische als conventionele paprika's in de kleuren groen, rood, geel en oranje. De oogst van conventionele paprika's zal naar verwachting halverwege oktober aanvangen en de biologische paprika's worden in november geoogst.

Ido vertelt dat de oogst er dit seizoen veelbelovend uitziet. "We hopen zo'n 25.000 ton paprika's te oogsten en dat is iets meer dan vorig jaar. Rusland is veruit de grootste afzetmarkt voor onze paprika's, aangezien dit land geen paprika's uit Spanje importeert. Daarnaast leveren we rechtstreeks aan een aantal retailers in het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa. Spanje is onze grootste concurrent maar Israël heeft een betere logistieke verbinding met het oosten van Europa. In dit opzicht hebben we dus een concurrentievoordeel ten opzichte van Spanje. We exporteren ook naar het Verenigd Koninkrijk omdat retailers op deze markt graag een gediversifieerde aanvoer hebben en niet afhankelijk willen zijn van leveranciers uit één bepaald teeltgebied," zegt Ido tot slot. 

 

Voor meer informatie:

Ido Yaari
Arava Export Growers
Tel: +972 3 972 8139
Email: idoy@arv.co.il 
www.arv.co.il 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven