Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België krijgt brede weersverzekering voor telers

NFO meldt dat vanaf 2020 er in België een brede weersverzekering komt en zal het landbouwrampenfonds gefaseerd worden afgebouwd. Ondernemers die zo’n verzekering afsluiten, ontvangen een subsidie ter hoogte van maximaal 65 procent van de jaarlijkse premie. In totaal zijn vijf aanbieders van de brede weersverzekering door de Vlaamse overheid erkend. Erkende verzekeraars zijn: KBC Verzekeringen, MS AMLIN Insurance, NV Hagelunie, Onderlinge hagelverzekering Maatschappij AgriVer BA en Vereinigte Hagel.

Net zoals bij andere verzekeringen, kunnen de polisvoorwaarden – zoals eigen risico, normen voor weersfenomenen en maximale uitbetaling – verschillen tussen de verzekeringen.
Om telers aan te moedigen hun gewassen te verzekeren, blijft het landbouwrampenfonds onder voorwaarden beschikbaar voor telers die verzekerd zijn. Vanaf 2020 komen ondernemers alleen nog in aanmerking voor vergoedingen uit het rampenfonds als minimaal 25% van hun bedrijfsareaal verzekerd is. Wanneer 25 tot 50% van het bedrijfsareaal verzekerd is, maakt een ondernemer aanspraak op 40% vergoeding voor niet-verzekerde teelten. Is meer dan 50% van het bedrijfsareaal verzekerd, dan ontvangt de ondernemer 80% vergoeding op niet-verzekerde teelten.
Jaarlijks daalt het percentage vergoeding vanuit het landbouwrampenfonds met een vijfde, zodat er vanaf 2025 geen vergoeding meer zal zijn.

Bron: LV Vlaanderen / NFO

Publicatiedatum: