Wim Isings (Explotaciones Fincas Iberia) verzorgt export vanuit Murcia:

"Veel vertragingen door noodweer maar met een paar weken zal handel weer genormaliseerd zijn"

Tholen - Wim Isings woont al een halve eeuw in Spanje, maar het noodweer dat Spanje deze maand teisterde, was voor hem ook behoorlijk extreem. "Dertig jaar geleden hebben we dit ook meegemaakt", vertelt de Nederlander, die inmiddels 86 jaar oud is, maar zich nog volop inzet voor het bedrijf Explotaciones Fincas Iberia, dat hij twee decennia geleden nabij de Spaanse stad Alicante oprichtte.

"We zijn nog boven water", laat Wim weten. "De overstromingen hebben de streek behoorlijk geraakt, maar wij zijn er in deze regio goed vanaf gekomen. Wel heeft het voor veel onrust in de handel gezorgd, want mensen kunnen niet aan hun afspraken voldoen. Veel sla- en broccolihandelaren zitten zonder handel om te exporteren. Wel verwacht ik dat over enkele weken de markt weer genormaliseerd zal zijn."

"De schade is erg afhankelijk van de locatie, maar over het algemeen zijn producten als sla, andijvie en broccoli hard geraakt. Zo hebben wij in hoger gelegen percelen met onder meer little gem en bladpeterselie helemaal geen last van het noodweer gehad. Van andere kruiden is de teelt twee à drie weken vertraagd. Al met al vervelend, maar niet onoverkomelijk voor de rest van het seizoen", vertelt Wim. "Privé zijn de problemen groter als je ziet hoeveel huizen en kelders er zijn overstroomd. Er zijn duizenden mensen geëvacueerd. De verzekeringsmaatschappijen worden overladen met claims."

Onder het initiatief 'Associated Growers Iberia' werkt Explotaciones Fincas Iberia nauw samen met vele telers uit Murcia, die gezamenlijk zo'n 900 hectare aan groenten telen, variërend van ijsbergsla, kropsla, eikenbladsla, Lollo Bionda, Lollo Rosso, Bataviasla, andijvie en Frisée. Wim ziet het winterseizoen met vertrouwen tegemoet. "De beurs in Madrid is voor ons een belangrijke ontmoetingsplek om afspraken te maken. Ondanks de Brexit hopen we dit jaar ook wat meer handel te doen met het Verenigd Koninkrijk en verder ben ik optimistisch gestemd over de handel met snijderijen in landen als België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Denemarken. Op die contracten drijft een flink deel van onze handel tegenwoordig."

Voor meer informatie:
Wim Isings
Explotaciones Fincas Iberia
Las Bayas Bajas Pol. 1 Nº 28
03292 Elche (Alicante), Spanje
T: +34 9 6542 4241
info@agiberia.com
www.agiberia.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven