Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Veel aandacht voor opening nieuw Syngenta innovatiecentrum

Het was feest gisteren bij Syngenta in Enkhuizen. Het bedrijf opende hhun nieuwe innovatiecentrum. De opening van het 40 miljoen euro kostende centrum kon rekenen op veel belangstelling. De kracht van de veredelingssector en van de tuinbouw komt in de artikelen breed naar voren.

"Wapenwedloop met ziekten, plagen en het klimaat; hele wereld plukt vruchten van nieuw zaadinnovatiecentrum Syngenta in Enkhuizen", kopt het Noordhollands Dagblad. "Miljoenenimpuls zaadindustrie Enkhuizen: 'De Groentetechnologie-hoofdstad van de wereld", aldus NH Nieuws. En ook de NOS besteedt aandacht aan de opening. "Zaadveredeling bij groente booming: kilo tomatenzaad duurder dan kilo goud", is te lezen op de nieuwswebsite.  

Veredeling versnellen
Het is ook indrukwekkend wat er is neergezet. Het zaadtechnologiecentrum en de backcross factory in Enkhuizen maakt het mogelijk veel sneller te gaan veredelen, vertelde Arend Schot vorige week. “Toen ik van de landbouwschool kwam, duurde het 15 jaar om een ras naar de markt te brengen. Nu, met deze backcross factory wordt een proces van 15 jaar teruggebracht naar een jaar of 2 10, het inkruisen van de genen in de ouderlijnen wordt met een factor 2 versneld, wat normaal 6 jaar duurde is nu in de backcross factory terug gebracht naar 3 jaar. Dat in combinatie met het zaadtechnologiecentrum zorgt er voor dat je in een zeer korte periode veel nieuwe eigenschappen in een plant kunt kruisen.” 

De openingshandeling werd verricht door CEO Erik Fyrwald en secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij (LNV), Jan-Kees Goet. "Het zaadinnovatiecentrum in Enkhuizen verstrekt de positie van de regio. Een goed voorbeeld van voorop lopen in het innoveren op bijvoorbeeld klimaatbestendigheid", aldus Jan-Kees Goet. 

Impressie van het backcross centrum van VB Group. die de R&D kas realiseerde.  

Lees hier meer over het nieuwe centrum. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven