Aziatische groenten in trek bij reizende generatie

Tholen - Terwijl pak choi in iedere doorsnee supermarkt te vinden is, moet de consument voor overige Aziatische bladgewassen veelal binnenstappen bij Aziatische supermarkten of toko’s.

“Het koperspubliek van de toko’s verandert”, vertelt Cees Visser van Asian Crop. “Steeds meer Nederlanders weten deze adresjes te vinden. Enerzijds komt dat misschien omdat er veel gereisd wordt, met name door de jonge generatie. Zij gaan naar Thailand of Vietnam en maken daar kennis met de lokale keuken. Je ziet dat ze dat thuis gaan namaken. Het zijn vaak simpele, snelle gerechten die veel groenten bevatten.

Foto: Cees met zijn zus Daniëlle

Verder zie je ook steeds meer kookclubs verschijnen waarvoor mensen op zoek gaan naar bijzondere ingrediënten. In de toko kunnen ze terecht voor verse producten én goed advies. Je wordt er namelijk persoonlijk geholpen en het personeel weet doorgaans precies wat er in de winkel staat en welke ingrediënten je kunt combineren om een lekkere maaltijd samen te stellen.”

Pionieren
Asian Crop, gevestigd in het Limburgse Velden, teelt Aziatische groenten en verhandelt die in binnen- en buitenland. De teelt begon klein. In 1999 begon Cees’ vader Leo in een klein hoekje van zijn radijzenkas met wat Aziatische bladgewassen. “Dat idee kwam door zijn reis naar Thailand en Vietnam. Het leek hem leuk om daar mee aan de slag te gaan. In het begin ging hij tweemaal per week in een klein Seatje richting het Westland om afnemers te zoeken. Het was behoorlijk pionieren zonder internet”, lacht Cees.

500 gram
“We begonnen met Shanghai Pak Choi, dat is langzamerhand gewoongoed geworden. Het maakt het wel lastiger voor de afzet, omdat de prijs daardoor steeds meer onder druk staat. Het is belangrijk om constante kwaliteit te leveren. Een variatie op de pak choi is de mini shanghai pak choi. Die wordt verpakt in 500 gram, wat ‘m ideaal maakt voor tweepersoonsmaaltijden”, vertelt Cees. 

Overigens gaan veel producten uit Velden weg in verpakkingen van 500 gram. “Toko’s worden wat dat betreft steeds professioneler. Voorheen werd het in grote aantallen geleverd en in de winkel verpakt. Dat nemen wij nu over.” Kenmerkend voor de Aziatische bladgroenten is dat er niets versneden wordt. “De producten worden in diverse keukens gebruikt en ieder kent weer een eigen toepassing. Neem China, dat is zo groot, iedere regio kent weer andere bereidingen. Terwijl de een Shanghai Pak Choi stoomt, versnijdt de ander het om te wokken.”

Export
Sinds 2008 wordt er direct geëxporteerd naar omringende landen. “We handelen ook in exoten, zodat we een totaalpakket bij onze klant kunnen leveren. Zo zijn we niet meer afhankelijk van enkele grote afnemers, maar kunnen we meer klanten bedienen. Meer dan vroeger moeten we ons best doen om onze klanten steeds terug te laten komen. Zo moeten we zorgen dat we altijd kunnen leveren. De klant wil het morgen hebben als hij vandaag belt, bij wijze van spreken het liefst nog met een track-and-trace, zodat hij de pallet aan ziet komen. Het is niet altijd makkelijk om aan alle eisen te voldoen, maar het is een uitdaging die het wel waard is. Een tevreden klant hoeft immers niet verder te zoeken.”

Ook vanuit De Kwakel, waar Van Veen Asia is gevestigd, gaan er Aziatische groenten de grens over, bijvoorbeeld naar Ierland en Engeland. “Het wordt daar wel geteeld, maar er is geen constante productie”, vertelt Jimmy van Veen. Toch ligt de focus voor het bedrijf binnen de landsgrenzen.


Een blik in de kas bij Van Veen Asia

Bulk
Hoewel het familiebedrijf al een veel langere historie heeft, bestaat het in de huidige vorm, met teelt en handel van Aziatische groenten, sinds 2005. Ze leveren aan groothandels, toko’s en Aziatische supermarkten. “We leveren in dozen van zes tot acht kilo. Er is wel markt voor voorverpakt product, maar dat vergt arbeid en investering, ook moet je de versheid kunnen garanderen. Zover zijn we nu nog niet. Zodra we de groenten aan de toko’s en supermarkten leveren, wordt het daar netjes verpakt.”

Import in de wintermaanden
Op zijn achttiende rolde Jimmy in het familiebedrijf dat door zijn vader Jan en diens broer Bert werd opgezet. Zij telen in een kas van 2,5 hectare en huren er ook nog een gedeelte bij. In de zomer staat de kas vol met Aziatische groenten, zoals kaichoi, mini pakchoi, choisam en shanghai pakchoi. Van maart tot november leveren we uit eigen tuin. In de wintermaanden importeren we product uit Spanje.”

Flexibeler
“De markt is wel veranderd”, vindt Jim. “Vroeger had je een vaste klantenkring waar je op kon rekenen. Tegenwoordig is de markt, mede door internet, veel meer schommelend te noemen. Hoewel die vaste klantenkring kleiner is geworden, weet men wel dat ze bij ons jaarrond groenten kunnen krijgen. Het vraagt anderzijds van ons dat we flexibeler zijn. Vroeger waren dinsdag en vrijdag vaste prik voor het afleveren van het product, nu doen we dat elke dag. Verder vergt het ook durf om soms wat scherper te prijzen.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 7/8, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Asian Crop
Cees Visser
cees@asiancrop.nl

Van Veen Asia
Jimmy van Veen
vanveenasia@hotmail.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven