Benny Cuypers, BelOrta

“Beperkte productie veroorzaakte flinke stijging van tomatenprijzen”

Tholen – Het tomatenseizoen heeft dit jaar een moeilijke start gekend. De overlap met het Spaans seizoen en de grote volumes die op de markt kwamen zorgden voor een moeilijke prijsvorming. In juni draaide de situatie compleet om. Dit kwam mede door de hitteperiode en de aantrekkende vraag. “We hebben tot nu toe een vrij bevredigend tomatenseizoen achter de rug”, zegt Benny Cuypers van BelOrta.

“Momenteel hebben we een beperkte productie waardoor de prijzen sterk zijn gestegen. De prijzen voor losse tomaten liggen tussen de €1,30 en €1,50 per kilo en de trostomaten rond de € 0,90 per kilo”, vertelt Benny. “De lage aanvoer heeft te maken met de laatste hitteperiode die we hebben gehad. Hierdoor zijn er wat problemen geweest met de vruchtzetting. Later in het seizoen beginnen de herfst en belichte teelten weer op te starten. Het areaal belichte teelt breidt nog steeds in heel België uit.”

Komkommers
De komkommers hebben een wisselend seizoen achter de rug. “We hebben wat moeilijke en makkelijkere periodes gehad, maar over het algemeen kunnen we spreken over een correct seizoen. Op het moment zijn de producties fel afgenomen en zijn er wat telers gestopt met hun teelt om over te schakelen op de najaarsteelt van trostomaten. In combinatie met de afgenomen productie en de goede vraag als gevolg van het zachte weer zijn de prijzen gestegen”, constateert Cuypers. Eind oktober zijn de grotere volumes de markt gepasseerd en nemen de aantallen weer af. Echter biedt BelOrta voor de twee jaar op rij heel de winter door belichtte komkommers aan.

Paprika’s, courgettes en aubergines
“Ook paprika’s hebben een goed seizoen gekend, maar in de laatste weken is het was moeilijker. Er is meer concurrentie op de markt en de prijzen zijn wat gedaald. De volumes zullen nog een goede maand op de markt komen, maar daarna is het seizoen voor het grootste deel gedaan. Als enige kasgroente hebben courgettes een vrij lastig seizoen achter de rug. Door een uitstekend groeiseizoen waren er te grote volumes op de markt, wat een matige prijsvorming veroorzaakte. Het aubergineseizoen was daarentegen redelijk te noemen. De prijzen waren oké, ook al omdat er wat uitbreiding van het areaal was geweest. Maar over het algemeen mogen we best tevreden zijn met het seizoen”, besluit Benny.

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver  
+32(0)155 655 291
verkoop@belorta.be    
www.belorta.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven