Paul Kaashoek over gele paprikaras Gialte:

"Als je je plant maar generatief wegzet, valt arbeid goed mee"

Ze zijn begonnen in het westen van het land maar inmiddels 15 jaar in IJsselmuiden actief met de paprikateelt. De gebroeders Kaashoek van glastuinbouwbedrijf De Tuindershoek telen in het Overijsselse dorp alweer 7 jaar gele paprika’s. Na onder andere Bentley en Kaite staat de kas van 7 ha nu voor het 3e jaar op rij vol met Gialte. Mede-eigenaar Paul Kaashoek deelt zijn ervaringen met dit ras.

“We zijn bij Gialte uitgekomen, nadat we hem in proef hadden staan. Hij viel positief op door de openheid van het gewas. Ook de stengelgelijkheid sprong eruit. Alle drie de stengels waren mooi gelijk. Dat vinden wij prettig werken,” aldus Paul.

Arbeidsvriendelijk
Gialte wordt vaak gezien als een ras dat enorm kan groeien en daardoor veel draai- en topwerk nodig heeft. Paul weerlegt dit: “Onze ervaring na drie jaar is dat hij qua groei goed beheersbaar is als je hem maar generatief wegzet. We stoppen er veel energie in door aan het einde van de dag een buisje erbij te doen. De extra buis is uiteraard wel weersafhankelijk.”

Verloop teelt
Gialte is bij De Tuindershoek op 23 oktober gezaaid en op 12 december geplant. Hij wordt geteeld op een 3-stengelsysteem op goten met dubbelscherm. Paul is tevreden over het verloop van de teelt. “De warmte deze zomer heeft hij goed doorstaan. Doordat we generatief sturen, is het vooral met warm weer oppassen dat de grofheid niet teveel onderuit gaat. Maar door meer snelheid te creëren, compenseren we dat met een eerdere productie.”

Houdbaarheid
De kwaliteit van de paprika is goed. Evenals de houdbaarheid. “We doen regelmatig houdbaarheidstesten en die doorstaat Gialte gewoon goed.”

De paprika’s worden afgezet via Best of Four (BOF) en daar zijn ze tevreden over dit ras. Ook de rest van de teelt ziet Paul met vertrouwen tegemoet. “Het gewas ziet er nog gezond uit. Het laatste zetsel zit eraan. In week 37 gaat de kop eruit. Dan is het nog 1 rondje toppen en draaien en dan is het weer gebeurd voor dit jaar.”

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
+31 (0)228 350 100
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven