Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Is CFD-software de oplossing?

Het onzichtbare kasklimaat zichtbaar maken

Klimaatmodellen worden veel gebruikt in onderzoek voor het berekenen van het kasklimaat. Die modellen worden meestal bepaald door aannames, zoals klimaathomogeniteit. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met het feit dat luchtstromen of objecten in de kas kunnen leiden tot een ander microklimaat.

De Business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research onderzoekt of zogenaamde CFD-software een beter beeld kan geven van wat onzichtbaar is: het kasklimaat.

Een homogeen klimaat zorgt voor een homogeen gewas, energiebesparing en minder ziektes. Maar het klimaat in een kas is zelden homogeen. Er kunnen bijvoorbeeld hotspots of coldspots zijn, en plaatsen met een hogere of lagere luchtvochtigheid. Die plaatsen kunnen niet worden gezien met de huidige modellen. Maar telers die het maximale uit hun gewassen willen halen, willen die informatie wél weten. Ze willen ook weten hoe ingrepen in het kasklimaat - zoals verwarming, ventilatie of gebruik van kunstlicht - samen met het gewas de het klimaat in de kas kunnen beïnvloeden.

Klimaatbeheersingsacties in kaart met CFD-software
CFD-software staat voor Computational Fluid Dynamics. Dit is software die alle mogelijke klimaatbeheersingsacties en hun gevolgen in een kamer of ruimte (zoals een kas) in kaart kan brengen. CFD-software wordt al enige tijd in andere sectoren gebruikt en er zijn enkele toepassingen in de tuinbouw. De komende twee jaar onderzoekt WUR hoe de CFD-software kan worden gebruikt voor de teelt in kassen.

Hiervoor moet de betreffende kas eerst in 3D worden 'nagebouwd', inclusief het gewas en mogelijk andere objecten. Die hebben namelijk ook een impact op het klimaat en de luchtstromen. De software wordt dan ook voorzien van omstandigheden buiten de kas. Wat is bijvoorbeeld de windsnelheid en -richting?



Hiermee kan CFD-software een volledig beeld geven van het binnenklimaat en scenario's voor teeltmaatregelen berekenen en presenteren. Dat maakt het onzichtbare - het kasklimaat - zichtbaar. De teler kan uiteindelijk inzoomen op de vierkante meter.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Club van 100 van Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw.

Bron: WUR

Publicatiedatum: