Gemengde reacties op Tomato Suspension Agreement tussen VS en Mexico

De Verenigde Staten hebben deze zomer een deal met Mexicaanse tomatentelers gesloten en hebben de nieuwe schorsingsovereenkomst voor tomaten ingesteld. De reacties op deze overeenkomst zijn zeer gemengd.

Amerikaanse retailers en importeurs waarschuwen dat dit in de supermarkt tot duurdere tomaten van mindere kwaliteit zal leiden. De overeenkomst zal zorgen voor blijvende markttoegang voor Mexicaanse tomaten, maar het zal ten koste gaan van importeurs, die te maken krijgen met kosten en verstoring van de handel als gevolg van het controversiële Border Inspection Mechanism. Daarom zien sommigen de overeenkomst als een technische handelsbelemmering.

Retailers
"Het is schandalig dat het Department of Commerce valse rechtvaardigingen heeft gebruikt om te introduceren wat in wezen fungeert als een quotum of volumecontrolemethode", zei Lance Jungmeyer, president van de Fresh Produce Association of the Americas (FPAA), en voegde daaraan toe: "Het is volstrekt overbodig om aan USDA te vragen om kwaliteitsinspecties uit te voeren op een product waarvan de productkwaliteit 99,76% is.” De inspecties zijn bestemd voor ronde en Roma-tomaten en bulk-pruimtomaten.

Het handelsdepartement zei dat de inspecties "de import van in slechte staat verkerende tomaten van slechte kwaliteit uit Mexico voorkomen, wat druk op de marktprijzen kan uitoefenen."

Retailers zijn bang dat de inspecties in de nieuwe deal zullen leiden tot knelpunten aan de grens. "Elke vertraging in inspecties zou leiden tot kwaliteitsvermindering en extra kosten", schreef James R. Bailey, senior directeur voor federale overheidsaangelegenheden bij Walmart, in een brief aan de Department of Commerce in september. "Gezien de hoge kwaliteit en het lage uitvalspercentage van Mexicaanse tomaten, lijken dergelijke intensieve inspecties niet in verhouding tot het risico."

Tomatentelers
De Mexicaanse telersvereniging CAADES leek meer tevreden te zijn met de overeenkomst. President Rosario Beltran verklaarde: "Door deze regelingen is onze bezorgdheid weggenomen dat de Verenigde Staten een de facto quotum of volumebeperking wil instellen. We hopen dat deze regelingen de zorgen van de vele belanghebbenden in beide landen over de knelpunten aan de grens en supply chain vertragingen zullen wegnemen."

AMHPAC, die de tomatentelersorganisaties vertegenwoordigt, heeft een verklaring afgegeven waarin staat: "We zijn verheugd te kunnen melden dat we op19 september  na opnieuw een ontmoeting met het Department of Commerce, eindelijk het onderhandelingsproces hebben voltooid dat we in februari 2018 zijn gestart met de ondertekening van een nieuwe opschortingsovereenkomst. Met deze nieuwe overeenkomst, die op in 2024 verplicht zal worden herzien, wordt het op 7 mei 2019 opnieuw geopende onderzoek opgeschort; contante stortingen die we sinds die datum hebben gedaan, worden opgeschort en alle exporteurs hebben het recht om hun restituties te ontvangen zodra het Department of Commerce zijn instructies aan het CBP heeft overgedragen." Zodra deze overeenkomst is ondertekend, moet alle export plaatsvinden met de nieuwe referentieprijzen die door elk van zijn organisaties worden aangekondigd.

Antonio Gandara, voorzitter van de Sonora Growers Association: “We vertrouwen op wat het Department of Commerce heeft gezegd: dat de overeenkomst niet bedoeld is om de handel te belemmeren en we danken het team van het ministerie voor de samenwerking met ons om belangrijke wijzigingen in de overeenkomst aan te brengen in de laatste 30 dagen."

Importeurs
Geschat wordt dat het bouwen van nieuwe magazijnruimte voor inspecteurs vooraf meer dan € 182 mln aan vooruitbetalingen kost, plus nog eens € 45 mln per jaar aan vergoedingen en andere kosten. Hoewel USDA de inspectie volgens de nieuwe overeenkomst "normaal gesproken binnen 24 uur" zal uitvoeren en voltooien, biedt de nieuwe overeenkomst geen ontheffing voor het geval de inspectie niet kan worden uitgevoerd.

Trostomaten zijn gevoelige bederfelijke producten die na de oogst blijven rijpen en moeten doorgaans binnen zeven dagen na de oogst aan klanten worden geleverd. Een dag of twee extra voor inspectie aan de grens vermindert de houdbaarheid.

“USDA heeft ons verzekerd dat de inspecties binnen 24 uur kunnen worden uitgevoerd. Als dat echt het geval is, zou het geen probleem moeten zijn om een ontheffing in de overeenkomst op te nemen voor het geval dat de deadline niet kan worden gehaald", zei Jungmeyer.

FPAA is verheugd dat de Mexicaanse telers enkele wijzigingen in de overeenkomst hebben kunnen bewerkstelligen die de overeenkomst aangenamer maken, zoals het verduidelijken van bepaalde technische definities. "De overeenkomst was zwaarbevochten, maar we hebben een aantal belangrijke bepalingen kunnen bewerkstelligen die ervoor zorgen dat deze deal werkt voor onze distributeurs en klanten", aldus Mario Robles, directeur van de telersvereniging Sinaloa.

“Importeurs van andere producten die legaal moeten worden geïnspecteerd, zoals avocado's, citrus en tafeldruiven, kunnen nu economische schade oplopen als gevolg van vertragingen bij het verkrijgen van inspecties, gezien de enorme hoeveelheid nieuwe inspecties die moeten plaatsvinden. Voedsel is een just-in-time business", zei Jungmeyer. "Over het algemeen genomen is dit een stap achteruit."

De Florida Tomato Exchange verwelkomde de deal en zei dat het "krachtige toezichts-, handhavings- en anti-ontwijkingsmaatregelen  omvat, inclusief grensinspecties, die moeten helpen de schade voor Amerikaanse tomatentelers als gevolg van gedumpte Mexicaanse tomaten te voorkomen."

Voor meer informatie:
Allison Moore
FPAA
Tel: +1 520 287 2707
Email: amoore@freshfrommexico.com

Karina Reyes 
AMHPAC
Tel: (667)715 5830 Ext. 102 
karina@amhpac.org
www.amhpac.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven