Eerste cursusgroep Sleutel aan je toekomst in de kas gestart

Van Albert Heijn naar techneut in de glastuinbouw

Dinsdag 10 september was het dan zover: de eerste groep deelnemers aan het omscholingsproject 'Sleutel aan je toekomst in de kas' ging van start. Wat ruim een jaar geleden op het spreekwoordelijke bierviltje is ontstaan, heeft nu daadwerkelijk vorm gekregen in een pilot waarbij acht deelnemers door Kasgroeit worden omgeschoold tot techneut in de glastuinbouwsector. "Met dit project proberen wij antwoord te geven op de grote behoefte aan technisch personeel binnen de sector."

"Een jaar geleden kwamen wij op het idee om mensen die affiniteit hebben met techniek een basisopleiding aan te bieden tot monteur in de glastuinbouw. De opleiding is in samenwerking met het ROVC tot stand gekomen. We hebben via diverse kanalen geadverteerd en uiteindelijk zo’n dertig potentiële deelnemers gesproken waarvan er acht daadwerkelijk zijn gestart.

Bij de selectie hebben we met name gekeken naar de affiniteit met techniek en de motivatie om deel te nemen aan dit project. Voor de pilot hebben we ons gericht op bedrijven in de omgeving van Delft, Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam en Voorne-Putten.

Op 7 maart 2019 hebben we een informatiebijeenkomst gehouden voor geïnteresseerde bedrijven waarin we hebben uitgelegd wat het project inhoudt en wat we van de deelnemende bedrijven verwachten.

Om de deelnemende kandidaten te triggeren de overstap uit hun huidige baan te laten maken hebben wij de bedrijven geadviseerd om minimaal een jaarcontract aan te bieden en de opleidingskosten voor rekening te nemen."

Van Albert Heijn naar aardwarmtetechniek
"We hebben een deelnemer die in het verleden een technische opleiding heeft gevolgd maar bij de Albert Heijn terecht is gekomen. Onze advertentie enthousiasmeerde hem om na al die jaren eindelijk wat met techniek te gaan doen. Hij vertelde tijdens de start van de cursus dat hij nu o.a. bezig is met aardwarmtetechniek. Een andere deelnemer heeft in zijn land van herkomst maritieme techniek gestudeerd op hbo-niveau. Weer een andere deelnemer hebben we geïnterviewd over zijn motivatie om deze stap te maken."

Het is qua achtergronden en leeftijd dus een diverse groep. Dinsdag zijn de heren (dames zijn het volgende doel) begonnen met de eerste module bij de praktijklocatie van het ROVC in Rotterdam. De verwachting is dat de deelnemers eind november klaar zullen zijn met de cursus.

Voor meer informatie:
Kas groeit
www.kasgroeit.nl
info@kasgroeit.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven