Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cherrytomaten telen op afstand

Tweede Autonomous Greenhouses Challenge belooft nog uitdagender te worden

Tholen - Vorig jaar toonde de Autonomous Greenhouses Challenge van Wageningen University & Research al aan dat het mogelijk is om 'op afstand' komkommers te telen. Dit jaar wordt de challenge opnieuw georganiseerd - de moeilijkheidsgraad gaat nu wel een tikkeltje omhoog, en dat heeft vooral te maken met het gewas: cherrytomaten. Silke Hemming, hoofd van het onderzoeksteam Greenhouse Technology bij de WUR, vertelt wat de vijf teams die als winnaars uit de hackathon kwamen, kunnen verwachten.

Na de 'pre-challenge' bleven er vijf teams over van de oorspronkelijke 21. Die teams gaan vanaf half december cherrytomaten telen in de kassen van de WUR in Bleiswijk. Ze krijgen vervolgens tot eind mei de tijd om de nettowinst te optimaliseren. Ze doen dit volledig op afstand met de door hun ontwikkelde algoritmes. In de eerste week mogen ze nog één keer de kas in om allerhande sensoren, camera's en andere meetapparatuur op te hangen. Daarna gaat de deur voor de kandidaten op slot en moeten ze de hele boel aansturen vanachter de computer. "Daarna zien ze alleen nog de resultaten van hun eigen kas in alle hints die wij zelf via de media naar buiten brengen," zegt Silke lachend.

Overigens stelt de WUR zelf ook een aantal standaardsensoren ter beschikking voor het meten van temperatuur, vocht en licht. Nieuw dit jaar is dat er standaard ook substraatsensoren beschikbaar zijn.


Groepsfoto van de deelnemers aan de challenge

Alvast oefenen
Na de hackathon mogen de deelnemers even uitblazen, maar binnenkort kunnen ze alweer aan de bak. "De simulator, die we ook in de hackathon hebben gebruikt, gaan we dan aanpassen aan de echte kasomgeving en weer openstellen," vertelt Silke. De minder realistische 'game-elementen' gaan er dan uit, zodat de teams in een virtuele omgeving alvast kunnen proberen de teelt een beetje in de vingers te krijgen. "Ze kunnen zo kunstmatige trainingsdata genereren om hun algoritmes aan te passen."


De jury. V.l.n.r.: Marco Bressan, Gerrit van Straten, Leo Marcelis, Dijun Luo, Eric Vereijken

Cherrytomaten
Silke verwacht dat de challenge dit jaar uitdagender zal zijn. Zo duurt de challenge nu niet vier maanden, maar zes. Maar nog belangrijker, het gewas is dit jaar de cherrytomaat. "Die heeft ook zoiets als smaak," zegt Silke. Er zal dan dus ook worden gelet op de kwaliteit van de tomaten. De kandidaten hebben hier dan ook meer stuurmogelijkheden voor. Net als vorig jaar kunnen ze ook de nutriëntensamenstelling en de EC aanpassen, maar nieuw is dat nu ook meer nagedacht moet worden over gewasspecifieke aspecten: hoe ga je bijvoorbeeld de cherrytrostomaten snoeien? En onder welk LED-spectrum ga je ze telen?

En waarom dan de cherrytomaat? Dat is eigenlijk vrij simpel: de mensen achter de challenge wilden weleens een ander gewas dan de komkommer maar het moest wel in zes maanden te telen zijn. Paprika's en grotere tomaten vielen zodoende af. Silke: "Aan cherrytomaten kan je meer zien in zes maanden, daarom hebben we voor de cherry's gekozen. Die heeft dan ook net wat meer smaak dan bijvoorbeeld een grove tomaat die veel kilo’s produceert." Zo wordt de kwaliteit een extra dimensie voor de challenge.


Het team van de WUR dat de challenge organiseert, met Silke Hemming als derde van links

Meer knoppen
Een ander nieuwtje dit jaar is de LED-verlichting in de kas. Er zullen zowel LED- als SON-T lampen boven de tomaten hangen. "Het LED-gedeelte kunnen ze ook dimmen, uitzetten, of apart sturen, en ze kunnen het spectrum veranderen," vertelt Silke. "Dus dat wordt wel grappig. Ik ben benieuwd wat ze doen. Ze hebben meer knoppen om aan te draaien."


De team captains van de vijf teams die de hackathon overleefden (AiCU, DIGILOG, IUA.CAAS, The Automators, Automatoes)

'Robots'
Net als vorig jaar lopen er mensen rond in de kas die waarnemingen doorgeven aan de deelnemende teams: wanneer de planten bloeien, wanneer de vruchtzetting plaatsvindt, de lengte van internodiën, enzovoort. Omdat hier eigenlijk te weinig data uitkomt om teeltbeslissingen op te nemen, verwacht Silke dat de teams zelf wat meer gaan doen om de gewassen te observeren, bijvoorbeeld door camera's op te hangen.

Deze teeltmensen voeren ook de gewashandelingen uit - denk bijvoorbeeld aan indraaien, bladplukken en oogsten. De teams moeten die mensen wel, via een speciale app, instrueren wat ze moeten doen. In die zin zijn de mensen in de kas dus als het ware de 'robots' die de opdrachten van de teams uitvoeren. Ook als ze zien dat het niet helemaal goed gaat met het gewas, moeten de 'kasmensen' zich inhouden - ingrijpen mag alleen van de teams zelf komen.


Automatoes


DIGILOG


IUA.CAAS


AiCU


The Automators

Praktijkkennis
Naast ontwikkelingen op het gebied van software, en in mindere mate hardware (de tijd is eigenlijk net te kort om nieuwe sensoren te ontwikkelen), biedt de challenge ook informatie over de teelt. "Dat is niet te onderschatten", zegt Silke. "We hebben weer een referentiegroep. Vorig jaar liep die in het begin enorm achter. Dat kwam omdat ze heel erg voorzichtig waren met de inzet van kunstlicht." De referentietelers leerden echter snel van de deelnemende teams en kwamen gedurende de challenge een stuk dichter in de buurt van de eerste plek. Op die manier kunnen telers in de 'echte wereld' ook hun voordeel doen met de kennis die uit de challenge komt - ook de telers die niets met AI hebben.

De controlegroep met referentietelers zal ook dit jaar weer uit Nederlandse telers bestaan. "Sterker nog, wij proberen zelfs telers uit de regio te pakken. Telers gaan ook niet drie uur door het land reizen alleen om een uurtje in zo'n kas te kijken. Het is belangrijker dat ze er vaker zijn dat dat ze er lang zijn." En de referentietelers zitten op de eerste rij: zij hebben de eerder genoemde teeltinformatie uit de eerste hand.

En de teler? Die hoeft voorlopig nog niet te vrezen voor zijn baan. Tijdens de challenge worden stappen gezet op het gebied van AI, maar, zoals Silke zegt, "we zijn er nog lang niet. Er is een verschil tussen perspectief en een commercieel product. Maar er worden absoluut stappen gezet, en dat is belangrijk."

Sponsoren
De organisatoren zijn ook dit jaar enorm blij met diverse sponsoren: Tencent, LetsGrow, Grodan, Heliospectra, KPN, Axia Seeds.

Voor meer informatie:
www.autonomousgreenhouses.com