Spanjaarden werken aan aardbei met langere houdbaarheid

Onderzoekers van de afdeling Plantkunde en Plantenfysiologie van de Universiteit van Málaga zijn er, in samenwerking met het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw 'La Mayora' en onderzoeksinstituut IFAPA de Churriana, in geslaagd om de techniek te verbeteren voor het verkrijgen van een aardbeienras met een langere houdbaarheid. De verkregen aardbei heeft een stevigere huid, waardoor het product langer goed blijft in de winkelschappen.

Het onderzoek is uitgevoerd met het aardbeienras Chandler. "Het gaat om een biotechnologisch instrument dat verschillende praktische toepassingen kent, van het verkrijgen van nieuwe plantenvariëteiten met verbeterde eigenschappen, tot genbewerking. Dit maakt het mogelijk om bewerkte, maar niet-transgene planten te verkrijgen", legt José A. Mercado, onderzoeker aan de Universiteit van Málaga, uit. 

Het is de eerste keer sinds de jaren '90 dat de experts werken met protoplasten van aardbeien, vanwege de complexiteit van de techniek. Het door de onderzoekers uitgevoerde proces voor het verkrijgen van de protoplasten begint met het incuberen van bladeren in een enzymatische oplossing die de celwand afbreekt. De cellen, die niet langer bedekt zijn, worden vervolgens gezuiverd en geïncubeerd in een steriele omgeving met plantaardige hormonen. Binnen een paar uur wordt de celwand vernieuwd, en, als de cel levensvatbaar is, wordt er een massa aan cellen zonder gedefinieerde vorm gecreëerd. Ten slotte bevorderen de onderzoekers de vorming van georganiseerde structuren -kleine stengels- die in kassen acclimatiseren, zodat ze geanalyseerd kunnen worden.

Het protoplast dat de experts in dit nieuwe proces verkrijgen maakt het ook mogelijk om twee verwante soorten samen te voegen, waardoor een derde soort, een hybride met gunstige eigenschappen, ontstaat. Het is ook mogelijk om de techniek te gebruiken voor het bewerken van genen, bijvoorbeeld door een gen te onderdrukken om het te verbeteren. "Deze cellen kunnen bewerkt worden zonder het introduceren van een nieuw gen. Dat betekent dat we planten verkrijgen die genetisch gemodificeerd zijn op basis van hun eigen genetisch materiaal, waardoor ze niet transgenetisch zijn", geeft de onderzoeker van de Universiteit van Málaga aan.

De volgende fase van het onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van genbewerking van protoplasten voor het regenereren van gemodificeerde, niet-transgene planten. De onderzoekers zullen zich met name richten op het gen dat gerelateerd is aan de houdbaarheid van het fruit na de oogst. "We hebben al gezien dat de inactivatie van dit gen leidt tot steviger fruit, dat langzamer rot", aldus Mercado.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven