Plantaardig afval als grondstof: van sla tot fruitverpakking

“Alternatieven voor plastic moeten een concurrerende prijs hebben"

Het voedsel- en landbouwsysteem produceert een grote hoeveelheid plantaardig afval met alle daaruit vloeiende kosten. Dit afval biedt echter ook een kans: "We profiteren van datgene wat we niet eten van sla en artisjok, evenals van vele andere soorten plantafval. In een industrieel proces wordt op basis van dit afval nieuw materiaal geproduceerd", vertelt Arancha Yáñez, van het Spaanse Feltwood. "We hebben een technologie ontwikkeld die biologisch industrieel materiaal produceert op basis van plantaardig landbouwafval zonder toevoeging van plastic, kleefstoffen of bindmiddelen".

De technologie van dit bedrijf bestaat uit twee aparte processen. Eerst wordt plantafval getransformeerd tot Feltwood Grondstof. Dit wordt vervolgens gemodelleerd om de 100% biologisch afbreekbare, recyclebare en zelfs composteerbare eindproducten van het bedrijf te maken.


Aranchaz Yáñez, CEO; Óscar Longares, Bedrijfsontwikkeling

Arancha Yáñez, oprichter en CEO van Feltwood, doet al sinds haar kindertijd aan duiken: "Op de dag dat ik meer plastic dan vis tegenkwam, ontstond dit project", vertelt ze. "Een van de grootste uitdagingen waar we als maatschappij mee te maken hebben is de vervuiling door niet biologisch afbreekbare en giftige materialen die terechtkomen in de natuur en de oceanen. Onze materialen bieden een alternatief voor plastic en hout, in talloze toepassingen", aldus Yañez.

“Alternatieven voor plastic moeten een concurrerende prijs hebben"
Arancha stelt dat alternatieven voor giftige of niet-biologisch afbreekbare materialen, zoals plastic, een concurrerende prijs moeten hebben, naast dat ze biologisch afbreekbaar moeten zijn en moeten beschikken over uitstekende technische eigenschappen. "Onze processen zijn modulair en er kan materiaal met verschillende technische kenmerken worden verkregen. Dit maakt het mogelijk om ons te richten op meer dan één sector".

"Na de goedkeuring van de eerste industriële installatie, zijn we ons gaan richten op een plan voor snelle internationale uitbreiding, waarbij we profiteren van de verkregen kennis. Onze focus is Europa, met name de Noordse landen, waar de wetgeving en gebruiken onze technologie aantrekkelijk maken. Een aantal multinationals heeft contact met ons opgenomen en we zijn bezig met het opstellen van overeenkomsten voor een snelle internationalisering, terwijl we tegelijkertijd ons industriële eigendom beschermen", aldus de CEO van het bedrijf. 


Fruitbakje geproduceerd op basis van slaresten

“Bedrijven die grote hoeveelheden plantaardig afval generen en bovendien op zoek zijn naar biologisch afbreekbaar materiaal voor de productie van verpakkingen, kunnen winstgevendheid en efficiëntie bereiken, terwijl ze tegelijkertijd hun markt uitbreiden. Het toevoegen van waarde aan hun eigen plantaardig afval door het in grondstof te veranderen is niet alleen een oplossing, maar betekent ook een besparing op de kosten van afvalbeheer", vervolgt Arancha.

Voorheen sla, nu een verpakking voor blauwe bessen
“Deze materialen bestaan voor 100% uit plantaardige vezels die we uit meer dan 30 verschillende plantenresten hebben kunnen halen. We blijven onderzoek doen om nog meer plantenresten te kunnen gaan gebruiken. Een paar voorbeelden zijn sla, artisjok en ananas".

"We bieden drie soorten materiaal met verschillende eigenschappen voor vier specifieke markten. Alle materialen zijn volledig biologisch afbreekbaar, recyclebaar en composteerbaar. We hebben Feltwood Insulation, dat bestemd is voor de bouwsector, voor onder andere koelruimtes en modulaire daken, Feltwood Anti-impact met ideale eigenschappen voor beschermende verpakkingen, Feltwood Pack, voor de lichte verpakkingssector (voedseltrays) en Feltwood Hard, ideaal materiaal voor toepassingen die een grote stevigheid vereisen, zoals meubels".

"Op dit moment zijn we bezig met het bewerkstelligen van een grootschalige industriële productie, waarbij we samenwerken met bedrijven die ons helpen de bijbehorende tests uit te voeren. De uitdaging is om dit zo efficiënt mogelijk te doen, vooral qua tijd, om tegemoet te kunnen komen aan de enorme vraag die we krijgen vanuit bedrijven die hun producten biologischer willen produceren en van plastic af willen. Ook afval producerende bedrijven komen bij ons, om uit te vinden wat ze met hun afval kunnen doen", vertelt Arancha Yáñez.

Volgens de CEO van het bedrijf vereist het proces zelf geen grote hoeveelheid energie: "Een van onze doelstellingen is om een efficiënt en geoptimaliseerd proces te ontwerpen en de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Dit bereiken we bijvoorbeeld door het eerste productieproces nabij de teeltlocatie te plaatsen of door duurzame energiebronnen te gebruiken in het proces. De grondstof, die gebruikt wordt, is plantafval en het is mogelijk om ons aan te passen aan de verschillende soorten afval die aanwezig kunnen zijn in de teeltregio: dat is een groot voordeel".

Kringloopeconomie, energiebesparing en toewijding
Arancha geeft een toelichting op het bedrijfsmodel. Er vindt een technologieoverdracht plaats, door het gebruik van het octrooi in licentie te geven. "Dit model maakt het mogelijk om in minder tijd meer bedrijven te bereiken en zo een grotere impact te hebben op wereldniveau. We hopen dat de productie zo snel mogelijk zal beginnen, zodat milieuvriendelijk materiaal plastic en andere giftige materialen kan vervangen", aldus de CEO. Feltwood streeft een drievoudig doel na:

"We richten ons op het bereiken van een positieve impact op economisch-, sociaal- en milieugebied:

  • Economisch, door afval om te zetten in waardevolle producten, de winstgevendheid van de landbouw te verbeteren, de ontwikkeling van plattelandsgebieden te ondersteunen en een kringloopeconomie tot stand te brengen.
  • Sociaal, door het gebruik van giftig materiaal te beperken, om zo de gezondheid van mensen te beschermen en veiligere producten te bieden, met name voor kinderen.
  • Milieu, door het gebruik van vervuilende stoffen te verminderen en door de landbouw geproduceerde plantenresten te hergebruiken, zodat deze niet in watervoerende lagen terechtkomen of worden verbrand. Ook dragen we bij aan een vermindering van het kappen van bomen", licht Arancha Yáñez toe.

Feltwood is door Ship2B gecertificeerd als een bedrijf met een impact managementsysteem, en heeft het keurmerk voor Sociale Verantwoordelijkheid van Aragón. Het bedrijf bevindt zich momenteel in de industriële goedkeuringsfase.

 

Voor meer informatie:
Feltwood
Soledad Gómez Schweizer, marketing en communicatie                                              Centro Europeo de Empresas e Innovación
María de Luna 11
50018 Zaragoza
T +34 976 051 987
info@feltwood.com
www.feltwood.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.