Dorp buigt migratietrend om dankzij inkomsten tomatenexport

De inwoners van het Turkse dorp Deregumu in Isparta zijn bijna 12 jaar geleden begonnen met de teelt van kastomaten en het teeltgebied is nu ongeveer 100 hectare groot. Het dorp teelt jaarlijks 10.000 ton tomaten en bijna 60% van de huishoudens verdient hun brood met de tomatenteelt.

Deregumu is met slechts 1.700 inwoners een klein dorp waarvan het inwonersaantal continu daalde omdat mensen het dorp verlieten om elders werk te zoeken. Met de economische activiteit die wordt gegenereerd met de tomatenteelt is de migratietrend uit het dorp nu echter omgebogen en keren enkele voormalige bewoners die het dorp hadden verlaten nu zelfs terug.

De tomatenteelt heeft niet alleen banen gecreëerd, maar ook veel inkomsten gegenereerd voor de bewoners. Het aantal bewoners dat deelneemt aan de tomatenteelt neemt gestaag toe en veel meer inwoners bouwen nu hun eigen kassen om tomaten in te gaan telen.

70% van de teelt wordt naar de binnenlandse markten in Izmir, Ankara, Konya en Kayseri verscheept, terwijl de resterende 30% naar hoofdzakelijk Arabische landen wordt geëxporteerd. Bovendien wordt een klein deel geëxporteerd naar Roemenië, Nederland, Bulgarije, Spanje en Moldavië.

De tomatenteelt werd vooral een sprankje hoop voor de jonge bewoners die nu niet worden gedwongen het dorp te verlaten om aantrekkelijke banen in andere delen van het land te zoeken. Op dit moment telen telers ongeveer 10 ton per 1.000 vierkante meter en ze zijn ook hoopvol over een mogelijke stijging van de tomatenprijzen in september en oktober.

De telers onderstreepten ook dat hun teeltkosten sinds vorig jaar zijn gestegen van € 0,18 per kg naar € 0,27 per kg als gevolg van de toename van teeltkosten zoals chemicaliën en meststoffen. Daarom kijken ze ernaar uit om de komende maanden betere prijzen voor hun producten te ontvangen om hun winstmarges te verbeteren.

Bron: Timeturk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven