€ 36,7 miljoen gereserveerd voor verduurzaming glastuinbouw

Tholen - Na de gebruikelijk poppenkast maakte de minister van Financiën gisteren wederom bekend hoe de centen het komende jaar verdeeld zullen worden. De grote lijn staat opgetekend u in de Miljoenennota, voor de verschillende posten zijn uitgebreide documenten voorbereid, waarin de uitgaven nader gespecificeerd worden.

Van de € 305,5 mld. euro inkomsten wordt 1,3 miljard euro besteed aan LNV. Van die 1,3 miljard is € 36,7 mln. gereserveerd voor 'het stimuleren van duurzame plantaardige productie en energiezuinige glastuinbouw'.

Deze middelen zijn met name bestemd voor de regeling Marktintroductie energie innovaties (MEI) (€ 5,8 mln.) en het subsidie-instrument Energie-efficiëntie glastuinbouw (€ 30,9 mln.). Daarbinnen is € 21,7 mln. bestemd voor (onderzoeks-)opdrachten op het gebied van de innovatieagenda energie en energietransitie, waarvan weer € 12 mln. begroot is voor het u welbekende programma Kas als Energiebron.

Daarnaast is het voorkomen van de in- en uitsleep van plantenziekten in Nederland aangemerkt als belangrijk speerpunt. In dit verband is de implementatie van het nieuwe Europese fytosanitaire stelsel in 2020 van belang. Voor opdrachten op het gebied van weerbare planten- en teeltsystemen is € 5,6 mln. beschikbaar, waarvan € 4,2 mln. direct gaat maar de keuringsinstellingen COKZ, KCB, Ctgb en Naktuinbouw. Daarnaast wordt € 0,8 mln. overgemaakt op rekening van de Raad voor plantenrassen om uitvoering te geven aan het behoud van het kwekersrecht.

Last but not least is € 2,5 mln. ter beschikking gesteld voor een te realiseren warmteleiding en CO2-leiding in Moerdijk.

De Miljoenennota, de Rijksbegroting voor LNV en alle andere posten vindt hier op de website van de Rijksoverheid (en hier in 1 plaatje).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven