Gemeente Hollands-Kroon spant de kroon

"Veel animo voor kleine windmolens bij telers West-Nederland"

LTO Noord regio West heeft in augustus leden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht gevraagd of zij in de toekomst overwegen in eigen beheer een kleine windmolen te plaatsen. Uit de ledenraadpleging blijkt dat er onder agrarische ondernemers veel animo is voor het bouwen van kleine windmolens.

Veel agrarische bedrijven hebben ondertussen zonnepanelen op het dak, maar ook het opwekken van energie met kleine windmolens (max. 25 meter) kan op steeds meer enthousiasme rekenen. En niet alleen vanuit agrarisch perspectief. Omdat ze bijna onzichtbaar zijn in het landschap, is er ook meer draagvlak bij omwonenden. Agrarische bedrijven hebben aan daken niet altijd voldoende om energieneutraal te worden en het plaatsen van kleine windmolens biedt eventueel mogelijkheden.

Behoeftes inventariseren
LTO Noord wil voor haar leden aan de slag met kleine windmolens en startte daarom in augustus een ledenraadpleging in West-Nederland om de behoeftes te inventariseren. Zo is gevraagd welke agrarische ondernemers op dit moment windenergie produceren en hoe zij dit doen. Daarbij is gevraagd aan leden die (nog) geen windenergie produceren op welke termijn er mogelijk wel een molen gewenst is, bijvoorbeeld op eigen erf of in een collectief ‘mini windpark’.

Veel animo in West-Nederland
Uit de ledenraadpleging is gebleken dat er in West-Nederland veel animo is voor het bouwen van kleine windmolens. Meer dan 400 agrarisch ondernemers geven aan interesse te hebben en maar een klein aantal respondenten geeft aan al een kleine windmolen te hebben staan. Er zijn geen specifieke gebieden in West-Nederland aan te wijzen waar een grotere wens lijkt te bestaan onder boeren en tuinders voor deze manier van energieproductie, want er is overal animo. Wel springen de gemeenten Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn, Woerden en Alkmaar eruit met een duidelijke wens voor de kleine molens. Gemeente Hollands Kroon spant hierbij daadwerkelijk de kroon. Hier geven minimaal 37 ondernemers aan een kleine windmolen te willen plaatsen.

Bron: LTO Noord

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven