Vijf ondernemers zijn in aanmerking gekomen voor financiering van hun innovatieve plan met behulp van de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland. Op basis van het advies van de onafhankelijke beoordelingscommissie heeft de gemeente Westland besloten subsidie te verlenen aan plannen voor onder meer het telen van wieren in zeewater, innovatief telen zonder daglicht en een trainingstraject van bewezen kwekers voor jonge kwekers en talenten.
Innovatief telen zonder daglicht
Samenwerkingsverband Ton Vreugdenhil en Vyverberg Advies heeft voor zijn plan ‘’kennisontwikkeling over innovatief telen zonder daglicht in de sierteelt’’ een subsidie toegewezen gekregen van 68.000 euro. Hiervoor zal het samenwerkingsverband het technische recept ontwikkelen om zonder daglicht, beheersbaar en continu, bijzondere knolgewassen in pot te telen.
Waterinnovator
Brinkman Agro BV heeft 50.000 euro subsidie ontvangen voor ‘Waterinnovator’. Dit programma maakt het mogelijk om met telers en producenten nieuwe watertech-oplossingen in de praktijk te testen. Het gaat hierbij om nieuwe technologieën op het gebied van waterkwaliteit en duurzaam waterbeheer.
Telen van wieren in zeewater
Koppert Cress BV en Hollands Tuinbouwadvies faciliteren de Startup Onderwaterboeren uit Wageningen met "Telen van wieren in zeewater" voor de toegekende subsidie van 57.000 euro.
Met dit project wordt sortiment en teeltsysteem voor onderwatergroenten ontwikkeld.
Start up challenge en matchmaking platform
Samenwerkingsverband Horti Heroes, Best Fresh Group, Beekenkamp, Royal Brinkman, KUBO, JUVA en Priva ontvangen 25.000 euro subsidie voor de pilot ‘Startup Challenge en Matchmaking’.
Deze pilot is bedoeld om een lanceerplatform aan te jagen waar innovatieve bedrijven oplossingen bedenken voor uitdagingen bij gevestigde bedrijven.
Trainingstraject MoniMenTal
Samenwerkingsverband Hortitech BV, InHolland, Kwekerij Wieringermeer, Axia, GreenMango IT services, Microsoft, Lentiz: ‘MoniMenTal’ krijgen 50.000 euro subsidie. Het MoniMenTal programma koppelt bewezen kwekers (Mentors) aan jonge, net afgestudeerde kwekers in-spe (Monitors) en lokale tuinbouwtalenten ofwel managers in de dop (Talent). Na een trainingstraject, worden de Monitor en Talent naar het gebied uitgezonden, waar zij de kwekerij gaan managen.
De subsidieregeling
De gemeente Westland biedt de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland aan om kennis- en innovatieontwikkeling met een focus op het Greenportcluster en aandacht voor leefomgeving, welzijn en werkgelegenheid te stimuleren. De gemeente stelt voor elk van de indieningsrondes € 225.000 beschikbaar voor het co-financieren van projecten. Op 1 oktober gaat de tweede ronde van start en loopt tot en met 31 oktober.
De subsidieregeling biedt samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven uit de regio de kans om innovatieve projecten te toetsen in de markt, waar mogelijk op te schalen en uit te voeren. De subsidieregeling stimuleert kennis- en innovatieprojecten die zonder overheidsbijdrage niet of lastig van de grond zouden komen.
Beoordelingscommissie
Een onafhankelijke commissie adviseert de gemeente Westland over de ingediende aanvragen. De commissie beoordeelt de inhoudelijke en financiële haalbaarheid van de ingediende voorstellen en gaat na of de projecten voldoen aan de doelstellingen van de subsidieregeling op basis van voorafgaand vastgestelde criteria. De beoordelingscommissie bestaat uit experts afkomstig uit de onderzoeks- en kenniswereld, het bedrijfsleven, de overheid en uit de financiële wereld. Het college neemt op basis van het advies van de commissie een besluit tot het al dan niet verlenen van subsidies.