1800 hectare glas als uitgangspunt voor nieuw groeidoel

Telers Noord-Brabant vragen om ruimte

Met ruim 1600 hectare is glastuinbouw prominent aanwezig in Noord-Brabant. Om te kunnen blijven groeien en wereldwijd te kunnen blijven concurreren, vragen telers om ruimte om hun duurzame ambities waar te kunnen maken. In de dagelijkse praktijk blijken regels over teeltondersteunende maatregelen en beperkingen bij uitbreidingsplannen telers te remmen. 

In de 'Visie glastuinbouw en teeltondersteunende voorzieningen Noord-Brabant' vraagt de glastuinbouwsector om ruimte om te groeien. Het document werd afgelopen week door voorzitter Sjaak van der Tak namens Glastuinbouw Nederland, voorzitter Wim Bens van ZLTO en Kathleen Goense als directeur van ZLTO overhandigd aan Anne-Marie Spierings als landbouwgedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. 

Dit voorjaar werd de provincie al aan het denken gezet over de glastuinbouwontwikkeling in een discussienota. Het doel om in 2020 1800 hectare glastuinbouw te hebben, bleek niet te worden gehaald. Nu is het doel om 1800 hectare als 'minimaal' vertrekpunt te nemen om een 'nieuw doel voor het aantal hectares glas' te formuleren. 

Beleid nauwelijks veranderd
Het glastuinbouwbeleid in de provincie Noord-Brabant is de afgelopen vijftien jaar nauwelijks veranderd, constateren Glastuinbouw Nederland en ZLTO in de visie. Alleen op het gebied van permanente teeltondersteunende voorzieningen en het aanwijzen van verschillende doorgroeigebieden heeft de provincie de afgelopen jaren meer ruimte gegeven. Maar in de praktijk kunnen ondernemers daar vaak geen gebruik van maken omdat gemeenten beperkingen opleggen.

Bedrijven op solitair gelegen locaties in Noord-Brabant hebben volgens Glastuinbouw Nederland en ZLTO al vijftien jaar geen ontwikkelruimte meer. Verkassen naar een vestigingsgebied blijkt voor hen niet mogelijk. Ook komen veel van de beoogde doorgroeigebieden niet van de grond. 

Doorgroeimogelijkheden opnieuw onder de loep
De twee belangenbehartigingsorganisaties roepen de provincie daarom op met een nieuwe bril naar doorgroeigebieden te kijken. Daarbij dient aandacht gegeven te worden aan: slimme combinaties voor de doorontwikkeling van bedrijven, een vorm van verevening die extra fysieke uitbreiding mogelijk maakt, alternatieve bestemmingen en sloop. Ook dient de provincie te kijken of herstructurering nodig is om vestigingsgebieden te optimaliseren. Ten slotte willen Glastuinbouw Nederland en ZLTO samen met de provincie nieuwe locaties voor glastuinbouw zoeken. Aantrekkelijk zijn daarbij locaties waar duurzame (rest)warmte en CO2 beschikbaar is.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven